Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 1. 2024,
16.36

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11

Natisni članek

Izrael Mini teater Hamas

Sreda, 10. 1. 2024, 16.36

3 mesece, 3 tedne

Mini teater tarča groženj zaradi predvajanja filma o napadu Hamasa na Izrael

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,11
shod v podporo Palestini | V Mini teatru bi morali danes predvajati film o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. Predvajanje so kasneje odpovedali, se je pa pred gledališčem odvil shod v podporo Palestini.  | Foto Črt Piksi

V Mini teatru bi morali danes predvajati film o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. Predvajanje so kasneje odpovedali, se je pa pred gledališčem odvil shod v podporo Palestini.

Foto: Črt Piksi

Ljubljansko gledališče Mini teater, kjer bi moralo izraelsko veleposlaništvo predvajati film o napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani, je tarča groženj, tudi nasilnih, in pozivov k bojkotu, je sporočil direktor gledališča Robert Waltl. Projekcijo so kasneje odpovedali, pri tem pa navedli tehnične težave. Zvečer je pred gledališčem potekal shod v podporo Palestini, na shodu pa niso manjkale niti kritike na račun Waltla, ki naj bi želel odpreti "svoje prostore izraelski propagandi", s čimer naj bi jasno izrazil svojo podporo "politični ideologiji sionizma, ki zatira, okupira, ubija, dehumanizira, posiljuje in krade Palestincem že sedem desetletij".

Kot je v današnjem sporočilu za javnost pojasnil Waltl, so dvorano Mini teatra oddali za zaprto projekcijo, namenjeno novinarjem in predstavnikom diplomatskega zbora. Predvajanje filma o Hamasovem napadu je bilo sicer predvideno tudi v državnem zboru za poslance.

"Gledališče Mini teater ni oblikovalo vsebine filma, oddali pa smo prostor. Ne želimo, kot nam mnogi pripisujejo, da se naše umetniške, kulturne in skupnostne aktivnosti enačijo z izraelsko politiko, ki je trenutno takšna, da ne dovoljuje kompromisov in premislekov o nastali situaciji," je še poudaril Waltl.

Judovski center
Novice Vandali poškodovali judovski kulturni center

Mini teater po njegovih besedah blatijo, zahtevajo prepoved delovanja in pozivajo k bojkotu tudi ljudje, ki gledališče dobro poznajo in so z njim sodelovali.

Ob tem je Waltl, slovenski Jud in ustanovitelj Liberalne judovske skupnosti Slovenije, ponovil svoje in stališče gledališča glede konflikta med Izraelom in Hamasom na območju Gaze. V njem med drugim poudarja, da je mirovna pobuda edini način, ki lahko pripelje do konca vojne. Hamas in palestinsko vodstvo poziva k izpustitvi vseh talcev, ki jih je Hamas zajel 7. oktobra, in prenehanju uporabe civilistov za živi ščit, Izrael pa ne bi smel ogrožati življenj palestinskih civilistov. Izrael bi tudi moral obljubiti priznanje države Palestine, Palestinci bi morali priznati Izrael, mednarodno skupnost pa Waltl prosi, naj začne sestavljati nov Marshallov načrt za Bližnji vzhod.

Novice Direktor Judovskega kulturnega centra: Slovenija tolerira neonacistične skupine

"Danes se soočam z besom, ker bodo v naši dvorani predvajali film o tragediji civilistov 7. oktobra," je v današnjem sporočilu zapisal Waltl. Kdor to tragedijo zanika, po njegovem mnenju ne pomaga Palestincem, "samo svoj moralni kompas usmerja v divjaštvo".

"Najnevarnejši je črno-beli svet. Danes, s pozivi k bojkotu, smo padli v črnino," je sklenil Waltl.

Pred teatrom akcija za svobodno Palestino

V samoorganiziranem društvu Ustavimo genocid zahtevajo, da se Slovenija pridruži južnoafriški obtožbi genocidalnih dejanj Izraela in prekine diplomatske ter gospodarske stike z Izraelom. | Foto: Črt Piksi / Medex V samoorganiziranem društvu Ustavimo genocid zahtevajo, da se Slovenija pridruži južnoafriški obtožbi genocidalnih dejanj Izraela in prekine diplomatske ter gospodarske stike z Izraelom. Foto: Črt Piksi / Medex Ob 18. uri se je pred Mini teatrom odvil shod v podporo Palestini, ki ga je pripravilo samoorganizirano gibanje Ustavimo genocid. V medijski izjavi so poudarili, da si v času, "ko izraelska okupacija izvaja vsakodnevno bombardiranje, obstreljuje bolnice, izobraževalne in verske institucije", ne moremo dopustiti, da "ta ista tvorba v Sloveniji organizira propagandni dogodek za izbranke in izbrance iz vrst slovenskega političnega predstavništva in novinarstva".  

Ostro so nastopili tudi do Mini teatra in vse kulturne izvajalce pozvali, naj prekinejo sodelovanje z njim, "slovensko judovsko skupnost pa da se distancira in obsodi sionistični režim ter vse, ki z njim sodelujejo, Mestna občina Ljubljana in ministrstvo za kulturo pa naj prekineta morebitno financiranje obeh inštitucij".

Greifova: Počutim se popolnoma nemočno, obupano in jezno

Ostro so se na projekcijo filma odzvali tudi v Levici, tako vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec kot poslanka Tatjana Greif, ki je protestno izstopila iz parlamentarne skupine prijateljstva z Izraelom. "Kot posameznica in kot nosilka politične funkcije se počutim popolnoma nemočno, obupano in jezno ob masakru v Gazi pred očmi celega sveta, ki ne stori ničesar," je zapisala v izjavi.

Ob tem je izpostavila katastrofalne razmere, ki so jim podvrženi civilisti v enklavi, in obsodila militantno držo Izraela, ki po njenih besedah napoveduje še hujše napade in popolno uničenje Palestincev.

"V prijateljstvu z državo, ki izvaja genocid, maščevanje nad civilisti v ujetništvu enklave, ki izvaja etnično čiščenje palestinskih ozemelj, ne morem biti in ga z globokim prezirom zavračam," je še zapisala.

Na zagovor bi poklicali veleposlanika

Vatovec je v luči vabila na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) in zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovil dopis s predlogom, da na zagovor pokličejo izraelskega veleposlanika in obsodijo tovrstne poskuse "propagandne kampanje" in "vmešavanja tuje države v demokratične procese v Sloveniji".

"To, da takšno vabilo prihaja po tem, ko je Slovenija jasno zavzela stališče miru in obsodila izraelske kršitve mednarodnega humanitarnega in vojnega prava zaradi genocida, ki trenutno poteka nad Palestinci, in desetletja trajajočega apartheida, ni presenetljivo," meni Vatovec.

Eman Al-Kholi, Rafa
Novice Več kot 10 otrok v Gazi vsak dan izgubi okončino

Nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, ki je prav tako članica skupine prijateljstva z Izraelom, pa je v izjavi za medije izrazila "zelo negativno presenečenje nad dejanji izraelskega veleposlanika", ki po njeni oceni poskuša izkoristiti skupino prijateljstva za to, da bi s čustvenim izsiljevanjem poskušal poslancem prikazati posnetek napada Hamasa na znani koncert. Pri tem je ta napad označila kot vrednega vsega obsojanja. Menila je še, da želita s tem "na nek način veleposlanik in s tem država Izrael opravičiti svoje dejanje nad palestinskim prebivalstvom, ki ga ni mogoče drugače oceniti, kot da gre za genocid".

V izjavi v državnem zboru je še izrazila pričakovanje, da bodo vlada, premier in zunanja ministrica v uradnih izjavah jasno povedali, da se nad palestinskimi prebivalci v Gazi izvaja genocid, in da ga bodo obsodili. Menila je tudi, da bi morala Slovenija v imenu humanosti in človečnosti začeti priznavanje Palestine kot države.

Se je pa danes izraelski veleposlanik Zeev Boker s sodelavci sestal s predstavniki državnozborske skupine prijateljstva z Izraelom. Srečanja se poslanci koalicije niso udeležili, navzoči so bili le poslanci iz obeh opozicijskih strank SDS in NSi, ki so jim tudi predstavili video o zločinih Hamasa v Izraelu, je za portal N1 povedala predsednica skupine Iva Dimic (NSi).

Volk: Vabilo na ogled filma ni vmešavanje v notranje zadeve

Povabilo na ogled projekcije posnetkov napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani ni vmešavanje v notranje zadeve Slovenije, je danes sporočil državni sekretar v kabinetu predsednika slovenske vlade Vojko Volk
"Osnovni bonton nam nalaga, da se na povabila odzovemo in se dogodkov udeležimo ali pa udeležbo opravičimo," je Volk zapisal v izjavi, ki ga je posredoval Urad vlade za komuniciranje (Ukom).
"Povabilo Judovske skupnosti v Sloveniji na ogled gradiva o brutalnem terorističnem napadu Hamasa na izraelske civiliste in še posebej o izrecnem nasilju teroristov nad ženskami, ni nobeno vmešavanje v notranje zadeve Slovenije. Enako bo veljalo ob povabilu palestinske skupnosti v Sloveniji," je pojasnil Volk.
Pod vabilo poslancem, ki je sprožilo ogorčenje predvsem pri stranki Levica, sta se sicer podpisala izraelski veleposlanik Zeev Boker in direktor Judovskega kulturnega centra ter Mini teatra Robert Waltl.
"Slovenija želi ohraniti poln dialog z judovsko skupnostjo in z državo Izrael, ker želimo prispevati h končanju spopadov in k miru za vse na Bližnjem vzhodu. Pri tem ne izključujemo nikogar, ker izključevanje in zavračanje dialoga ne vodi k rešitvam in k miru. Lahko pa povzroči nove rane in odpira pot k spodbujanju antisemitizma, kar odločno zavračamo," je še dodal.
Ne spreglejte