SiolNET. Novice Slovenija
1,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako so si stranke razdelile mesta, ki poslancem večajo plače #video

1,41

termometer

Kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je danes razdelil mesta v parlamentarnih delovnih telesih, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam. Z delom za parlamentarna delovna telesa si izbrani poslanci lahko izdatno povečajo mesečne prihodke. Po predlogu, o katerem bo DZ glasoval na izredni seji v sredo, bo v DZ še naprej delovalo 21 delovnih teles, od tega osem komisij in 13 odborov.

Medtem ko pri potrditvi tega predloga v poslanskih skupinah ni bilo zadržkov, pa se je zapletlo pri potrjevanju sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih zbora in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles.

NSi mesto od SDS

Po prvotno predlaganem razrezu bi namreč poslanski skupini SDS pripadlo šest predsedniških mest v odborih, poslancem NSi pa dve. A je začasni vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat predlagal dopolnilo, po katerem NSi pripada še tretje predsedniško mesto, in sicer v komisiji za nadzor javnih financ, ki je bilo sprva namenjeno poslanski skupini SDS.

Ob tem so se v tej poslanski skupini odpovedali trem podpredsedniškim mestom v delovnih telesih, je pojasnil Horvat. Spomnil je še, da mesti predsednikov v komisiji za nadzor javnih financ in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pripadata opoziciji, po njegovih besedah pa bi bilo korektno, da si opozicijski SDS in NSi vodenje teh komisij razdelita.

SDS proti

S takšnim predlogom pa se niso strinjali v SDS. Kot je opozorila vodja poslanske skupine Jelka Godec, namreč ta ni v skladu s poslovnikom DZ in dogovorjenim razrezom, saj se število predsedniških mest, ki pripadajo SDS, zmanjša na pet, čeprav naj bi jih imeli šest.

Potem ko so v vseh poslanskih skupinah z izjemo SDS dopolnilo NSi potrdili, je Godčeva napovedala vložitev dopolnila, s katerim bi se poslanska skupina SDS odpovedala vsem predsedniškim in podpredsedniškim mestom v delovnih telesih. A je po odmoru pojasnila, da dopolnila ne bodo predlagali, bodo pa nasprotovali sklepu, ki po njenih besedah predstavlja kršitev poslovnika.

V SDS so zato glasovali proti sklepu, podprli pa so ga v poslanskih skupinah Svoboda, SD, Levica in NSi.

SDS na predsedniška in podpredsedniška mesta ne bodo predlagali svojih kandidatov

Po seji kolegija pa je Godčeva napovedala, da v SDS na predsedniška in podpredsedniška mesta ne bodo predlagali svojih kandidatov. To bi sicer morali storiti do srede do 10. ure, saj bo o predlogu sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ odločal na izredni seji.

Po danes sprejetem razrezu bo sicer Svobodi pripadlo devet predsedniških mest, SDS pet, NSi tri, SD dva in Levici eno. Predsedniško mesto v komisiji za narodni skupnosti pa pripada enemu izmed poslancev manjšin.

Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob. Novice Golob testiral vse svoje poslance Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Golob po podpisu koalicijske pogodbe: Ne bomo šli pregloboko #video #foto Posvet z vodji poslanskih skupin: Borut Pahor, Robert Golob. Novice Golob: To je glavna sprememba za letošnje leto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin