Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2021,
13.12

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Natisni članek

Tovarna Rog Zoran Janković Rog Svetlana Makarovič

Četrtek, 21. 1. 2021, 13.12

3 leta, 3 mesece

Makarovičeva bo vrnila naziv častne meščanke. Janković za nasilje krivi protestnike.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Svetlana Makarovič in Zoran Janković | Svetlana Makarovič od ljubljanskega župana Zorana Jankovića česa takega ni pričakovala. | Foto STA

Svetlana Makarovič od ljubljanskega župana Zorana Jankovića česa takega ni pričakovala.

Foto: STA

Umetnica Svetlana Makarovič je sporočila, da se zaradi torkovega dogajanja v nekdanji tovarni Rog v središču prestolnice odpoveduje nazivu častne meščanke Ljubljane. Kot je dejala Makarovičeva, je "globoko prizadeta in ogorčena nad neobzirno in surovo deložacijo stanovalcev Roga, še posebej zato, ker so bile nasilja deležne tudi živali, ki so tam imele zavetja". Ljubljanski župan Zoran Janković je danes poudaril, da so nasilje na območju nekdanje tovarne izzvali tisti, ki so poskušali nasilno vstopiti v Rog.

Umetnica Svetlana Makarovič je glede torkovega dogajanja na območju Roga poudarila, da od ljubljanskega podžupana Janeza Koželja, od nekdanjega načelnika oddelka za kulturo na MOL Uroša Grilca in od ljubljanskega župana Zorana Jankovića česa takega ni pričakovala. "To ni moja Ljubljana! To ni moja rdeča zvezda! Zato se z današnjim dnem odpovedujem naslovu častne meščanke Ljubljane," je po poročanju STA dejala Makarovičeva. Po njenih besedah je zaradi torkovega dogodka "bilo in je še prizadetih ogromno ljudi in živih bitij". Umetnica je napovedala, da bo izjavo o odpovedi nazivu kmalu uradno posredovala MOL.

Koalicija ustavnega loka
Novice So poslanci KUL ponovno predlagali Erjavca ali širijo neresnice? #video

Janković: Nasilje so izzvali tisti, ki so poskušali nasilno vstopiti v Rog

Na torkovo dogajanje na območju nekdanje tovarne Rog se je danes odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Po njegovih besedah so "po vseh poskusih mediacije z začasnimi uporabniki Roga, ki niso uspeli zaradi Rogovcev, in tudi na osnovi vseh sodb, ki so bile rešene v korist MOL", 19. januarja na podlagi informacij, tako s strani policije kot stanovalcev in svojih sodelavcev, vstopili v prevzem posesti svoje lastnine, tovarne Rog. To je kot pooblaščenec opravil odvetnik Mestne občine Ljubljana.

Janković je v izjavi na Facebooku poudaril, da v torek ob 7. uri v Rogu ni bilo nikogar. Nato so prišli delavci, ki so začeli objekte rušiti na podlagi veljavnega in zakonitega gradbenega dovoljenja. Z delavci so prišli tudi varnostniki, ki te delavce varujejo. "Nasilja v Rogu ni bilo in ga tudi danes ni. Kasneje se je začela zbirati množica podpornikov Rogovcev in tudi sami Rogovci na Trubarjevi cesti. Ti so poskušali nasilno vstopiti na področje Roga, kar je policija uspešno preprečila," je povedal Janković.

"Ne vlečem vzporednic s Kapitolom v Washingtonu. Pa vendar, nasilje, ki se je zgodilo na Trubarjevi cesti, je bilo izzvano s strani tistih, ki so poskušali nasilno vstopiti v Rog," je zatrdil župan. Kot je še povedal, so vse predmete, ki niso last MOL, komisijsko popisali in jih odpeljali v Snagin center na Povšetovi ulici, kjer jih bodo začasni uporabniki Roga lahko dvignili od ponedeljka dalje po predhodni najavi. "To so dejstva," je sklenil Janković.

Tovarna Rog
Novice Rog: rušenje spremljajo protesti, policija uporabila tudi solzivec #foto #video

Rušenje objektov spremljali protesti, posredovala je policija

Na območju nekdanje tovarne Rog, kjer delujejo pripadniki avtonomne skupnosti in kjer namerava MOL zgraditi Center Rog, se je v torek zgodil protest, ko je MOL območje zjutraj prevzela v posest. Posredovala je tudi policija, ki je uporabila solzivec in začasno pridržala 12 ljudi. Po navedbah MOL so na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja začeli rušitvena dela ter ekološko sanacijo območja, ki je degradirano in nevarno. Uporabniki Roga so na drugi strani povedali, da je med rušilnimi deli prišlo do neprimernega ravnanja z azbestom ter da jim ni bilo dovoljeno, da bi iz prostorov pobrali svoje stvari.

Rušenje objektov na območju nekdanje tovarne Rog v Ljubljani so spremljali protesti, posredovati je morala tudi policija. | Foto: Ana Kovač Rušenje objektov na območju nekdanje tovarne Rog v Ljubljani so spremljali protesti, posredovati je morala tudi policija. Foto: Ana Kovač

Mestna občina Ljubljana je obnovitvena dela v Rogu začela leta 2016, a so bila tedaj zaradi nasprotovanja uporabnikov začasno ustavljena, leta 2019, ko so jih želeli nadaljevati, pa so jim to ponovno preprečili začasni uporabniki. Sledil je sodni spor z osmimi uporabniki, vseh osem sodb pa je bilo rešenih v korist MOL. Solidarnost z Rogom so danes izrazili v AKC Metelkova mesto. Kot so zapisali, se MOL "oklepa logično nesmiselnega termina 'zasebna lastnina', ki koristi le finančni in politični eliti".

"Prostori Avtonomne tovarne Rog ne morejo in ne smejo biti označeni kot zasebna lastnina, saj so v lasti Mol, se pravi v lasti vseh meščanov in so javno dobro," so poudarili v AKC Metelkova mesto. Avtonomna tovarna Rog po njihovih besedah "to javno dobro s svojim nepretrganim petnajstletnim delovanjem tudi udejanja in to v pravem pomenu javnega interesa". "Namesto, da bi skrbel za dobrobit svojih občanov, MOL avtonomne prostore, ki so temelj humanističnega razvoja, žive kulture in umetnosti ter človekovih pravic, uničuje. Namesto da bi podpiral kulturo in odprtost, s katerima se tako hvali, ruši in pretepa," so dodali.

Ne spreglejte