SiolNET. Novice Slovenija
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svet agencije za knjigo vladi za šefa predlaga Dimitrija Rupla

0,42

termometer

Dimitrij Rupel
Rupel je potrdil, da ga delo zanima. Foto: Reuters

Na februarskem razpisu za direktorja Javne agencije za knjigo (Jak) ni bil izbran nihče. Ker se Sebastjanu Erženu vedejevstvo izteče 1. junija, svet Jaka vladi predlaga, da za v.d. direktorja imenuje Dimitrija Rupla, je za STA povedala namestnica predsednika sveta Jaka Gabriela Babnik Ouattara.

V sklepu o ustanovitvi Jaka je zapisano, da direktorja javne agencije imenuje vlada na predlog sveta po izvedenem javnem natečaju. Svet Jaka je javni natečaj za mesto direktorja javne agencije za knjigo objavil 5. februarja, rok za prijavo je bil 8. marec.

Kot je pojasnila Gabriela Babnik Ouattara, je razpis zaključen, na njem ni bil izbran nihče, zato bodo razpis ponovili. Prijavljeni kandidati so o rezultatu razpisa obveščeni v teh dneh, 14. maja bo novi razpis za direktorja Jaka objavljen v uradnem listu.

Gabriela Babnik Trendi Priznana pisateljica: Ti ljudje bodo z lahkoto izrekli besedo nigger, črnuhar ali črnec #intervju

Rupel: Z veseljem bi kandidiral

Erženu se vedejevstvo izteče 1. junija, nato se vrača na ministrstvo za kulturo. V izogib brezvladju v času, ko bo potekal razpis, pa je svet soglasno sklenil, da vladi za novega v.d. direktorja Jaka predlaga Rupla, ki je k temu tudi podal soglasje. Sedaj ga mora potrditi še vlada. Rupel je v izjavi za STA povedal: "Gre za pogovarjanje in dogovarjanje. Sem v pogovorih z ministrstvom, stvar še ni definitivna, odločitve še ni."

"Gre za to, ali bodo ustrezni organi tako odločili ali pa ne, tako da v tem trenutku težko povem kaj več. Takšno delo me seveda zanima, ampak v tem trenutku nimam nobenega potrdila," je dodal. Po pisanju spletnega portala MMC RTV se sicer Rupel resno zanima za položaj direktorja Jaka. "Kot vem, ni še nobenega sklepa o tem. Da bi morebiti kandidiral, to drži, z veseljem," povedal v ponedeljkovi oddaji Radijski dnevnik.

Dimitrij Rupel Siol Plus Dimitrij Rupel: "Hiša iz kart" vpoklicala rezerviste

"Treba je poskrbeti za nekatere mednarodne povezave"

Položaj ga zanima predvsem zaradi častnega gostovanja Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu, saj bi tam lahko, kot pravi, največ prispeval. "Treba je s tem poskrbeti za nekatere mednarodne povezave in tako naprej, se pogajati, da tako rečem, za slovenske interese tudi v tujini, česar sem vajen," so njegove besede povzeli na spletnem portalu.

Vlada je Eržena za v. d. direktorja imenovala po tem, ko je 12. novembra lani s položaja direktorice razrešila Renato Zamida. Ta je vodenje Jaka prevzela 1. januarja 2018 in bila imenovana za obdobje petih let. Njeno razreševanje sicer sega v začetek lanskega leta, ko ji je del sveta Jaka očital nekatere nepravilnosti v delovanju, kar pa je zavrnila. Nato je sredi julija lani svet v spremenjeni sestavi vladi predlagal njeno razrešitev.

Dimitrij Rupel Siol Plus Dimitrij Rupel: Novinarji, sodniki in profesorji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin