Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2013,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

koalicija pogajanja

Torek, 5. 3. 2013, 9.58

8 let

Šušteršič: Očitno je oblikovanje vlade tisto, kar si želijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pogajanja o novi koaliciji so se nadaljevala na vsebinski ravni. Nekdanji finančni minister Janez Šušteršič meni, da se lahko v novi koaliciji dogovorijo tudi o slabi banki in SDH.

Zakona o slabi banki in o Slovenskem državnem holdingu je sprejela še vlada Janeza Janše, ki opravlja tekoče posle, že od začetka pa sta bila deležna nasprotovanja PS in SD. Obe stranki tudi zdaj ne skrivata, da si želita sprememb obeh zakonov.

Podpredsednik Državljanske liste in nekdanji minister Janez Šušteršič pa je pred pogajanji o finančnem delu nove koalicijske pogodbe – na njej so bili prisotni predstavniki vseh strank bodoče koalicije in mandatarka Alenka Bratušek – povedal, da nekakšne polovične slabe banke ne pozna.

Kaj bi pomenila opustitev tega projekta? "To bi pomenilo, da bi Slovenija ostala brez neke izvedljive rešitve za reševanje situacije v bankah in da bi spet vsi čakali pol leta, kakšna to bo. V vmesnem času pa bi padala tudi boniteta bank," je jasen Šušteršič, ki namerava predstaviti pozitivne učinke tako slabe banke kot holdinga. O napovedi Socialnih demokratov, ki se zavzemajo, da banke slabe terjatve rešujejo znotraj samih bank, pa pravi: "Imajo manevrski prostor. Koliko pa so pripravljeni popustiti za to, da bi oblikovali vlado? Očitno je to tisto, kar si najbolj želijo," pravi nekdanji finančni minister in avtor zakonov o slabi banki in holdingu. Na vprašanje, ali kljub temu da je napovedal, da v novi vladi ne bo imel vidnejše vloge, ne bo bdel nad obema omenjenima zakonoma, pa je odgovoril: "Ne vem, zakaj bi sebe postavljal v takšen položaj, da bi se boril za nekaj, v kar drugi ne verjamejo."

Bodo pogajanja končana do konca tedna? Pojavljajo se tudi ugibanja, da bi lahko nova vlada oba projekta prekinila. Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj temu nasprotuje. Zanj sta, kot pravi, tako slaba banka kot državni holding dejstvo, zato si ne zna predstavljati, "da bi zdaj te zakone razveljavili z nekimi drugimi rešitvami, ki bi verjetno ponovno bile stvar nekih polemik". Dodaja, da so popravki, ki bi šli v smeri izboljšanja omenjene zakonodaje, mogoči, vendar pa bi moral osnovni koncept ostati.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je po pogajanjih dejal, da so stranke, ki imajo najbolj različna stališča glede slabe banke in državnega holdinga, relativno blizu rešitvam. Zato meni, da bodo v prihodnjih dneh to vprašanje razrešili. Kot je v izjavi novinarjem pojasnil Jurša, so na pogajanjih "šli postopno od točke do točke, se dogovarjali, nekatere zadeve razčistili", nekatere pa bodo še v prihodnjih dneh.

Jurša meni, da ima Bratovškova že favorita za finančnega ministra Na vprašanje, katera od strank je popustila, je odgovoril le z besedami, da spoštujejo izjavo mandatarke Alenke Bratušek, in sicer, da bo vsak moral narediti korak nazaj. "Jaz menim, da bodo politiki in tudi strokovnjaki to tudi storili," je dejal. Po njegovih besedah ima Bratuškova že ime za novega finančnega ministra, a jim tega imena ni izdala.

Nekdanji minister Šušteršič o vsebini pogajanj ni govoril, saj ta še potekajo. Dogovorjeni so namreč, da pred končnim dogovorom ne bodo obveščali javnosti. To, da je Jurša komentiral pogajanja, pa zanj ni izgovor, da bi enako storil tudi sam, je še dodal Šušteršič.

Prav tako ni povedal, kdaj se bodo pogajanja nadaljevala. Pojasnil pa je, da svojih stališč, ki jih zastopa ob oblikovanju nove vlade, ni spremenil. Drugi udeleženci pogajanj izjav medijem niso dajali.

Soglasno o področju zdravstva Pogajanja na ravni ekspertnih skupin, ki naj bi uskladila poglede štirih morebitnih prihodnjih koalicijskih partneric na ključna vsebinska vprašanja, naj bi se končala konec tedna, nato pa bodo o doseženih dogovorih odločali organi strank. Člani ekspertne skupine morebitnih koalicijskih strank imajo praktično enake poglede na sedanje razmere v zdravstvu in tudi na razvoj zdravstva v prihodnje, je po sestanku skupine povedal Tomaž Gantar, ki so ga člani skupine pooblastili za dajanje izjav. Po njegovem mnenju tako ni težav, da bi pripravili skupen koalicijski program.

Ne spreglejte