SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šturm: Štefanec je verni naslednik Gorana Klemenčiča

3

termometer

 | Foto:
Lovro Šturm meni, da bi bilo treba sprejeti nov zakon o kazenskem postopku. Sedanji je, kot pravi Šturm, le predelan zakon iz nekdanje SFRJ

Po mnenju predsednika Zbora za republiko Lovra Šturma bi bilo treba napisati nov zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, saj je sedanji v nasprotju z ustavo in omogoča protipravno poseganje Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v človekove pravice in temeljne svoboščine. Zakonodaja namreč komisiji omogoča samovoljo in izrekanje arbitrarnih ugotovitev, je ocenil Šturm na novinarski konferenci.

Tako meni, da KPK do sprejema nove zakonodaje ne bi smela obravnavati konkretnih zadev, pač pa izvajati preventivne naloge. Ocenjuje namreč, da KPK po sedanji zakonodaji ne bi več smela delovati kot doslej. Sicer pa bi bilo po njegovem mnenju treba sprejeti tudi nov zakon o kazenskem postopku. Sedanji je, kot pravi Šturm, le predelan zakon iz nekdanje SFRJ. Sicer pa Šturm ugotavlja, da je novi predsednik KPK Boris Štefanec "verni naslednik" dosedanjega predsednika komisije Gorana Klemenčiča.

V zboru obžalujejo, da Pahor pri izbiri novega vodstva KPK ni upošteval njihovega predloga, da bi se podpora novim članom preverila v DZ z dvotretjinsko večino. Andrej Umek je ocenil, da izbor ni potekal na demokratičen način. Po njegovem mnenju bi morala izbirna komisija Pahorju v imenovanje za predsednika KPK predlagati vse kandidate, ki so izpolnjevali pogoje, ne pa le enega. S tem si je komisija po njegovem vzela pravico do politične odločitve, ki pa je ne more imeti, saj ni bila izvoljena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin