Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
10.20

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

Natisni članek

UKC Maribor zdravnik zdravstvo

Torek, 12. 3. 2024, 10.20

1 mesec, 2 tedna

Strokovni nadzor: Pacientka umrla zaradi nepravilnosti pri obravnavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53
UKC Maribor | Strokovna komisija je po opravljenem izrednem nadzoru naložila več ukrepov vpletenim zdravnikom, med drugim dodatno strokovno usposabljanje. | Foto STA

Strokovna komisija je po opravljenem izrednem nadzoru naložila več ukrepov vpletenim zdravnikom, med drugim dodatno strokovno usposabljanje.

Foto: STA

Izredna strokovna nadzora v ptujski bolnišnici in UKC Maribor sta potrdila več nepravilnosti pri obravnavi pacientke, ki je po zapletih po zdravljenju vnetja žolčnih kanalov in odstranitvi žolčnih kamnov umrla zaradi zastoja srca. Nadzora ugotavljata, da je bolnica najverjetneje doživela septični šok, ki ga zdravnica ni prepoznala, poroča Dnevnik.

Na primer so opozorili svojci pokojne paciente iz okolice Ptuja. Ta je bila oktobra 2022 hospitalizirana v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj zaradi vnetja žolčnih kanalov in žolčnih kamnov v žolčevodih. Med hospitalizacijo so jo trikrat poslali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC) na odstranitev žolčnih kamnov, a enega kamna niso odstranili in jo zatem v začetku novembra odpustili.

Namesto na intenzivni negi so jo zdravili na navadnem oddelku

Izredni strokovni nadzor v ptujski bolnišnici, ki je bil opravljen januarja letos, je pokazal, da bi bilo treba pri bolnici v roku od enega do dveh mesecev po odpustitvi iz bolnišnice opraviti operacijo odstranitve žolčnika. Namesto da bi jo naročili na pregled pri kirurgu oziroma določili datum operacije, so jo iz ptujske bolnišnice odpustili z navodilom redne kontrole pri osebni zdravnici.

Konec novembra se je pacientka vrnila v bolnišnico zaradi hudih bolečin v trebuhu, a jo je po mnenju komisije po nepopolni obravnavi zdravnik specializant odpustil domov in naročil na pregled čez teden dni. Ker se ji je nato doma stanje močno poslabšalo, so jo znova prepeljali v ptujsko bolnišnico, od tam pa zaradi vnetja žolčnika v UKC Maribor, kjer pa se je zdravljenje končalo tragično.

Poročilo nadzora, ki ga je strokovna komisija v UKC Maribor opravila septembra, lani navaja, da ob poslabšanju stanja pacientke dan po sprejemu v bolnišnico in dva dni pred smrtjo zdravnica ni prepoznala njenega stanja, ki je bilo z največjo verjetnostjo septični šok. Namesto tega je postavila sum na srčno popuščanje in predpisala zdravilo furosemid.

Ugotovili so tudi, da so pacientko zdravili na navadnem oddelku, čeprav bi jo morali že ob sprejemu oziroma najpozneje ob poslabšanju stanja hospitalizirati v enoti za intenzivno nego.

Zdravniki na dodatno strokovno usposabljanje

Strokovna komisija je po opravljenem izrednem nadzoru naložila več ukrepov vpletenim zdravnikom, med drugim dodatno strokovno usposabljanje oziroma delo pod nadzorom mentorja ter izrek pisnega opozorila, oddelku za gastroenterologijo na interni kliniki UKC Maribor pa so predlagali, da z najvišjo stopnjo prioritete vzpostavi delovanje enote za intenzivno nego. Poročilo o izvedenih aktivnostih odbor pričakuje v šestih mesecih, še poroča Dnevnik.

Onkološki inštitut
Novice Želodec odstranili napačnemu pacientu, vzorce zamenjali pri zunanjem sodelavcu #video
Ne spreglejte