Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2011,
19.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Anton Stres spolne zlorabe opravičilo

Četrtek, 28. 7. 2011, 19.49

7 let, 12 mesecev

Stres: Nobene prijave suma spolne zlorabe nismo pometli pod preprogo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V primerih preiskovanja suma spolne zlorabe mladoletnih s strani dveh duhovnikov je bil potek resen in temeljit, predvidene sankcije pa so ostre, zagotavlja ljubljanski nadškof Anton Stres.

Kot poudarja, niso nobene tovrstne prijave pometli pod preprogo in je tudi ne bodo.

"Predvidene so ostre in ustrezne sankcije"

Stres je potrdil, da zoper dva duhovnika, o katerih je ta teden poročal časnik Dnevnik, teče cerkveni postopek ugotavljanja odgovornosti.

Kot pojasnjuje, je v obeh primerih imenoval pravnika, v enem celo iz tujine, da bi zagotovil čimbolj objektivno razsodbo. Eden od postopkov se po njegovih besedah v teh dneh končuje, "predvidene so ostre in ustrezne sankcije". "Razsodba je že prispela in je na stopnji vročitve in roka za pritožbo, ki traja deset dni," je dejal nadškof, ki več zaradi nepravnomočnosti sodbe še ne more povedati.

"Delovanje med mladimi jima je izrecno prepovedano"

Po Stresovih pojasnilih so se dejanja zgodila pred okoli desetimi leti. Kljub temu pa je, kot pojasnjuje, uvedel preventivne ukrepe in obema duhovnikoma odredil "tako pastoralno delovanje, kjer nista imela nobenih pristojnosti ali nalog za delovanje med mladimi, ki bi lahko bila pretveza za kakršnokoli zlorabo". Delovanje med mladimi jima je bilo tako po njegovih navedbah izrecno prepovedano.

"Osebno verjamem, da se duhovnika držita postavljenih meja" Stres verjame, da so bili lahko zaradi poročil v medijih nekateri starši "vznemirjeni, zaskrbljeni ali ogorčeni, ker so morebiti menili, da so bili njihovi otroci, če so se udeleževali kakšne od teh dejavnosti, izpostavljeni nevarnosti". "Osebno sem bil prepričan, da do tega ne more priti, ker sem verjel, da se oba duhovnika držita meja, ki so bile postavljene njunemu delovanju," je poudaril nadškof in se zaradi morebitnega strahu vsem staršem opravičil.

"Vsako prijavo jemljemo resno"

Kot pravi Stres, vse take pojave odločno zatre in vsem morebitnim storilcem onemogoči takšno delovanje v Cerkvi, pri katerem bi lahko bili mladi izpostavljeni kakršnikoli moralni nevarnosti. "Zato smo tudi sprožili te postopke in vsako prijavo jemljemo resno. Nobene nismo pometli pod preprogo in je tudi ne bomo," je poudaril. Kot pojasnjuje, so ob vsaki prijavi najprej sprožili preiskovalni postopek, nato pa - če je bil sum utemeljen - cerkveni sodni proces.

"Skrbel bom za moralno varnost mladih" Stres vsem staršem, ki pošiljajo svoje otroke k verouku in drugim cerkvenim dejavnostim, zagotavlja, da bo naredil vse, "da se ne bi zaradi naše nepazljivost zgodilo njihovim otrokom kaj obžalovanja vrednega". "To je bila vedno moja trdna odločenost. In tudi zaradi tega, o čemer se piše in govori te dni, bom še z večjo pazljivostjo in odločenostjo tudi v prihodnje skrbel za moralno varnost mladih, ki jih starši zaupajo Cerkvi," poudarja Stres.

Ne spreglejte