Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2023,
11.12

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Slovenija Surs brezposelnost

Ponedeljek, 29. 5. 2023, 11.12

11 mesecev

Stopnja brezposelnosti nižja kot v enakem obdobju lani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
brezposelnost | Med brezposelnimi je bilo 53 odstotkov moških in 47 odstotkov žensk. | Foto Getty Images

Med brezposelnimi je bilo 53 odstotkov moških in 47 odstotkov žensk.

Foto: Getty Images

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je v prvem letošnjem četrtletju dosegla 3,8 odstotka, kar je za 0,3 odstotne točke več kot v predhodnem četrtletju, a za 0,5 odstotne točke manj kot v enakem obdobju lani. Med moškimi je znašala 3,7 odstotka, med ženskami pa 3,9 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Brezposelnih je bilo za osem odstotkov več kot v zadnjem lanskem četrtletju, a sta njihovo število in stopnja brezposelnosti kljub temu ostala na nizki ravni, so poudarili na statističnem uradu. Med brezposelnimi je bilo 53 odstotkov moških in 47 odstotkov žensk.

Število delovno aktivnih se je v primerjavi s prvim lanskim četrtletjem zmanjšalo za 0,8 odstotka na 972 tisoč delovno aktivnih oseb. V starostni skupini od 20 do 64 let je bila stopnja delovne aktivnosti 76,3-odstotna oziroma za 1,1 odstotne točke nižja.

Tri četrtine zaposlenih za nedoločen čas

Med delovno aktivnimi je bilo v prvem četrtletju nekaj več kot tri četrtine zaposlenih za nedoločen čas, 12 odstotkov jih je bilo samozaposlenih, šest odstotkov zaposlenih za določen čas, trije odstotki delovno aktivnih so opravljali študentsko delo, dva odstotka pa so predstavljali pomagajoči družinski člani ali zaposleni v drugih oblikah dela, na primer prek podjemnih pogodb.

Med delovno aktivnimi so bile tudi osebe, katerih delovni čas je bil krajši od polnega, vendar bi si želele delati več in so bile za to tudi takoj na voljo. Njihov delež je bil v prvem četrtletju 1,3-odstoten, kar predstavlja približno 12 tisoč delovno aktivnih. Bilo jih je približno toliko kot pred enim letom in za 7.000 manj kot v prvem četrtletju 2021, ko je bilo podzaposlenih 2,1 odstotka delovno aktivnih.

Poleg podzaposlenih med delovno aktivnimi so bile med neaktivnimi osebami tudi takšne, ki bi potencialno lahko postale dodatna delovna sila. V opazovanem četrtletju je pet odstotkov neaktivnih, starih od 15 do 74 let, želelo delati, a dela niso iskali ali pa so ga iskali, vendar niso bili takoj na voljo.

Brezposelni
Novice Aprila v Sloveniji najmanj brezposelnih po letu 1990
Gospodarska rast
Novice IMF: Obeti za letošnjo gospodarsko rast nekoliko slabši
Hrvaška
Novice Večina delovno sposobnih Hrvatov ne dela
Ne spreglejte