Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
16.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Natisni članek

cerkev nasilje kriminal Policija

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 16.19

6 let, 6 mesecev

Število ropov narašča, kaj svetuje policija? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

3

Policistka, policija | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

V zadnjih nekaj letih je policija opažala upad števila primerov premoženjskih kaznivih dejanj, letos pa se je število tovrstnih primerov povečalo, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil Aleš Kegljevič z oddelka za premoženjsko kriminaliteto generalne policijske uprave. Kaj ob tem svetuje policija?

Policisti so od začetka letošnjega leta obravnavali 102 ropa, lani pa v vsem letu 226. Povečalo se je število ropov finančnih ustanov, trgovin, trafik, bencinskih servisov in tudi fizičnih oseb. Raziskanost je 48-odstotna, kar je nekoliko nad povprečjem iz preteklih let. Lani je policistom uspelo preiskati 38,5 odstotka vseh ropov, leta 2015 pa 37,07 odstotka vseh ropov (teh je bilo 232). Leta 2011 so policisti obravnavali 403 primere ropov in jih v tistem letu preiskali 41,94 odstotka.

Aleš  Kegljevič z generalne policijske uprave je ob tem poudaril, da so na splošno izkupički ropov prodajaln, bencinskih servisov ali trafik majhni, od 100 do 500 evrov. Policija tako sumi, da si storilci tako pogosto zagotavljajo minimalna sredstva za preživetje in nakup dnevnih odmerkov drog.

 

Prijeli osumljenca za rop župnika

Mariborski policisti so prijeli osumljenca za rop župnika v Laporju v občini Slovenska Bistrica, ki se je zgodil konec letošnjega januarja. Gre za 32-letnika iz Trbovelj, temu naj bi pri dejanju pomagal še en, za zdaj neznan sostorilec.

Po nasilnem ropu duhovnika, v katerem sta nepridiprava odnesla za približno tisoč evrov gotovine, so mariborski kriminalisti prišli na sled dvema osumljencema ter ugotovili, da sta podobna kazniva dejanja izvedla tudi na območju Policijske uprave Kranj. Med preverjanjem pa so ugotovili, da se 32-letnik iz Trbovelj pojavlja tudi v kriminalistični preiskavi, ki so jo vodili na Policijski upravi Novo mesto. Preiskovalni sodnik je zanj odredil pripor. Gorenjskim policistom je uspelo, da so Trboveljčanu in istemu neznanemu sostorilcu pripisali tudi dva nasilna ropa v stanovanjskih hišah starejših oseb, poroča STA.

Cerkev je v zadnjem letnem poročilu, objavljenem oktobra lani, navedla, da slovenski duhovniki "vse pogosteje postajajo tarča napadov, ropov in tatvin". Statistika, ki vključuje rope, tatvine, vlome v cerkvah, župniščih in kapelicah, sicer kaže, da je število kaznivih dejanj po letu 2011 upadalo.

 

Preiskali še dva ropa

Gorenjski kriminalisti so preiskali rop banke v Cerkljah na Gorenjskem 13. marca letos. Primož Donoša s PU Kranj je pojasnil, da je storilcu, po ugotovitvah policije gre za 29-letnega Ljubljančana, od uslužbenke banke uspelo izsiliti 7.700 evrov plena in pobegniti. Zdaj preverjajo morebitno povezavo osumljenca z drugimi kaznivimi dejanji.

Novomeški kriminalisti pa so v sklepni akciji večmesečne kriminalistične preiskave kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami minuli teden ovadili 15 osumljencev z območja Posavja, Zasavja in Ljubljane, starih med 27 in 47 let. Med njimi se je spet pojavil 32-letni Trboveljčan. Osumljenci so prepovedane droge preprodajali na širšem območju Posavja, Zasavja in Ljubljane, kjer so po besedah Franceta Božičnika iz sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto, "vzpostavili dobro organizirano mrežo odjemalcev oziroma uživalcev drog". Večino osumljencev so policisti v preteklosti že večkrat obravnavali zaradi kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami, premoženjskih kaznivih dejanj ter kaznivih dejanj z elementi nasilja.

Če sumite, da so vam vlomili, ne hodite po stanovanju, da ne zabrišete sledi, svetuje policija. | Foto: Ana Kovač Če sumite, da so vam vlomili, ne hodite po stanovanju, da ne zabrišete sledi, svetuje policija. Foto: Ana Kovač Kaj svetuje policija?

1. Ne upirajte se

Policisti ljudem, ki bi se znašli v položaju kot žrtve ali priče ropa, svetujejo, naj se ne upirajo. Storilci tovrstnih kaznivih dejanj so namreč pogosto nasilni in praviloma oboroženi z orožjem ali nevarnimi predmeti. "V takem primeru je dobro, da si čim bolje zapomnijo videz storilcev, vozil, ki so jih uporabljali, ter smer bega," je poudaril Kegljevič.

2. Zavarujte dom med prazniki 

Ob tem je opozoril tudi, da se približujejo prazniki, ko je pozornost na premoženje še toliko pomembnejša, saj nepridipravi radi izkoristijo odsotnost lastnikov. "Storilci najpogosteje nasilno vstopajo v objekte z vlamljanjem skozi okna ali vrata, odnašajo pa zlasti denar, nakit in tehnično opremo," je opomnil Kegljevič.

3. Pazite, da ne uničite sledi

Ljudem, ki so bili žrtve ropa ali vloma, je svetoval, naj pokličejo policijo in se ne dotikajo ničesar, saj bi s tem uničili sledi. "Ne hodimo po stanovanju, ne pregledujemo vozila, ne pregledujemo, kje so se storilci gibali, to je delo policije s ciljem, da zavaruje čim več sledi. Če sledi uničimo, je storilca težje najti," je poudaril.

 

Ne spreglejte