SiolNET. Novice Slovenija
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Število potrjenih primerov ošpic se je povzpelo

0,60

termometer

Ošpice
Foto: Getty Images

Direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović je potrdil, da so danes dobili potrditev še enega pozitivnega testa za ošpice. V Sloveniji so letos po trenutnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrdili 40 primerov ošpic pri slovenskih prebivalcih in dva pri tujcih, zadnja potrditev v to še ni všteta.

Ošpice Novice Nevarnost za javno zdravje? Trije novi primeri ošpic v Škofji Loki. #video

V Škofji Loki so sicer pričakovali rezultate štirih testov - treh, odvzetih v sredo, in enega, odvzetega danes. Pozitiven je eden izmed teh testov.

V novembru in decembru so na NIJZ zabeležili 22 zbolelih za ošpicami. V štirih primerih je šlo za otroke. Prvi primer je bil vnesen iz Belgije, od njega se je bolezen prenesla še na šest oseb. Prek ene od teh se je okužilo še dodatnih deset ljudi, medtem ko gre v enem primeru le za verjetno povezavo s tem izbruhom.

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ v zadnjem času, so zbolele tri osebe. Poleg dveh izbruhov so zabeležili še en posamičen primer, za katerega pa vir okužbe ni znan.

Ošpice Novice Potrjen nov primer ošpic v Sloveniji #video

Večina okuženih je z Gorenjske, povezani so z izbruhom v podjetju Knauf Insulation iz Škofje Loke. V tamkajšnjem zdravstvenem domu so danes obravnavali en sum ošpic, v sredo pa tri. Izide laboratorijskih analiz kužnin še čakajo, je pojasnil Stepanović.

Med letošnjimi primeri ošpic je sedem otrok, pet jih je mlajših od petih let. Med 40 zbolelimi je bilo osem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim, devet je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa podatkov o cepljenju ni. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam.

Ošpice Novice Nov izbruh ošpic, letos zbolelo že 40 oseb #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin