Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 12. 2019,
9.56

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

4

Natisni članek

NIJZ ošpice

Sreda, 18. 12. 2019, 9.56

4 leta, 4 mesece

Potrjen nov primer ošpic v Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

4

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so danes potrdili nov primer ošpic v Sloveniji. Do danes je tako potrjenih 39 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih. V novembru in decembru so obravnavali dva, predvidoma nepovezana, izbruha ošpic. Od zbolelih otrok nihče ni bil cepljen proti ošpicam.

V novembru in decembru so na NIJZ zabeležili 21 zbolelih za ošpicami. V treh primerih je šlo za otroke, vsi drugi so bili odrasli.

Prvi primer izbruha ošpic je bil vnesen iz tujine, od njega se je bolezen prenesla še na šest oseb (sekundarni primeri), od enega sekundarnega primera še na devet oseb (terciarni primeri), v enem primeru pa gre le za verjetno povezavo s tem izbruhom.

Ošpice
Novice Nov izbruh ošpic, letos zbolelo že 40 oseb #video

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, pa so zbolele tri osebe (indeksni primer in dva sekundarna primera).

Poleg dveh izbruhov je bil zabeležen še en posamičen primer ošpic, za katerega ni znan vir okužbe.

Od zbolelih otrok nihče ni bil cepljen proti ošpicam

Skupno je NIJZ letos zabeležil 39 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih. Med prijavljenimi primeri je šest otrok, štirje so mlajši od 5 let in dva med 5 in 15 let starosti, štirje bolniki so iz starostne skupine 15 do 24 let, preostali so odrasli, stari med 25 in 54 let. Deloma je šlo za vnesene primere ter nekaj sekundarnih (10) in terciarnih primerov (11).

Med zbolelimi jih je bilo osem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom. Osem otrok je bilo necepljenih, za preostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša.

Lani le devet primerov, letos že 41

V zadnjih desetletjih je bila pojavnost ošpic v Sloveniji zelo nizka, od leta 2000 do 2009 pa ni bil zabeležen noben primer. Od leta 2010 naprej so se pojavljali posamični primeri ošpic, največ leta 2014, ki je bilo potrjenih 52 primerov. V vsem lanskem letu je bilo prijavljenih le devet primerov ošpic, letos pa že 41. 

V Sloveniji je sicer precepljenost otrok proti ošpicam relativno visoka, vendar je v zadnjih letih pod priporočljivo mejo 95 odstotkov.

Ošpice
Novice Nevarnost za javno zdravje? Trije novi primeri ošpic v Škofji Loki. #video
Ne spreglejte