Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 1. 2021,
19.26

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,26

65

Natisni članek

KPK Tomaž Vesel

Četrtek, 28. 1. 2021, 19.26

3 leta, 2 meseca

Štefanec Veselu za Fifo ni podpisal soglasja, temveč mnenje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,26

65

Dokument o združljivosti funkcij Tomaža Vesela, torej predsedovanje Računskemu sodišču in delu za mednarodno nogometno zvezo (Fifa), na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) ne obstaja. Nad tem sta bila začudena tako nekdanji predsednik KPK Boris Štefanec kot Tomaž Vesel, ki je na novinarski konferenci konec lanskega leta sicer zatrdil, da je pripravljen javno objaviti tako svoje naznanilo KPK kot tudi odziv komisije, a tega do danes še ni storil.

Tomaž Vesel
Novice KPK: Dokument o združljivosti Veselovih funkcij ne obstaja

Komisija za preprečevanje korupcije Tomažu Veselu nikoli ni dala niti soglasja niti dovoljenja, ker to ni potrebno, saj gre za športno dejavnost, pravi nekdanji predsednik Komisije Boris Štefanec. "Pri dejavnosti svetovne nogometne organizacije, kar Fifa je, gre za športno dejavnost. Pri tem funkcionar ne potrebuje nobenega soglasja - ne od delodajalca ne od KPK. Je pa gospod Vesel želel imeti mnenje in stališče in to dvoje smo mu dali," je za oddajo Planet 18 dejal Štefanec.

O znesku se nista pogovarjala

Dokument bi morali hraniti v arhivu KPK. Zapečatenega s podpisom. Vendar Štefanec poudarja, da gre le za mnenje in ne za soglasje, o znesku se nikoli nista pogovarjala. Iz letnega poročila Fife za leto 2019 je razvidno, da je Vesel za revizorsko delo v predlanskem letu prejel 246 tisoč dolarjev bruto prihodkov oziroma okoli 200 tisoč evrov bruto. Kljub temu bi dokument morali hraniti v arhivu KPK. "Presenečen sem, da tega dokumenta ni. Ta dokument bi moral obstajati," je še dodal Štefanec.

Da dokument obstaja, trdi tudi Vesel, ki je decembra lani namignil, da bo dokumentacijo osebno predstavil. "Govorimo o poletju 2016, vendar se bomo potrudili in našli dokumentacijo, če v mojem poštnem predalu še obstaja. Takrat temu nisem dajal velikega pomena," je pojasnjeval predsednik računskega sodišča Vesel. 

A dokumenta javnost do danes še ni dobila. Za dodatna pojasnila so se novinarji oddaje Planet 18 ponovno obrnili na Računsko sodišče, vendar neuspešno. Odgovorili so le, da je predsednik računskega sodišča že večkrat pojasnil, da je vse podatke, vključno s podatki o premoženjskem stanju in o vseh spremembah premoženja, skladno z zakonodajo vedno prijavil vsem ustreznim organom. Tako na KPK kot tudi na Finančno upravo.

Tomaž Vesel
Novice Tomaž Vesel še vedno ni razkril soglasja KPK za delo na Fifi

Če bi našli dokument bi se KPK Veselu opravičil

Na KPK so potrdili, da je premoženjsko stanje Vesel pravočasno prijavil. Pravijo, da več ne morejo komentirati, a dokumenta v arhivu ne hranijo. Kot poudarja predsednik KPK Robert Šumi, v kolikor bi se ta dokument našel in bil javnega značaja, bi se gospodu Veselu javno opravičil.

O nezdružljivosti funkcije predsednika računskega sodišča s funkcijo predsednika komisije za revizijo in skladnost pri Fifi so razpravljali tudi v Odboru za notranje zadeve. Sejo so prekinili, saj je bila težava v tem, ali je odbor, kjer je tehtnica glasov na strani vladne koalicije, sploh pristojen za razpravo o dodatnih zaslužkih Vesela. Zakonodajno-pravna služba je odločila, da Odbor ni pooblaščen za nadzor nad delom Računskega sodišča.

"Gre samo za mnenje pravne službe, ki pa ga državni zbor ni dolžan upoštevati. Gre le za mnenje pravnikov, kateri so v danem primeru pod vplivom leve politike," pravi prvak SNS Zmago Jelinčič, ki dodaja, da bo državni zbor še naprej obravnaval upravičenost dodatnih Veselovih zaslužkov. Zakonodajno-pravna služba je sicer odločila, da je za obravnavo te problematike pristojna Komisija za nadzor javnih financ, tam pa koalicija nima večine. 

Tomaž Vesel
Novice Odbor DZ Vesela ni mogel pozvati k odstopu, saj je bila seja prekinjena
Ne spreglejte