Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
24. 4. 2015,
17.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Eurojackpot loterija

Petek, 24. 4. 2015, 17.31

7 let, 12 mesecev

Ste vplačali Eurojackpot? Kaj bi pa vi počeli z 62 milijoni evrov?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubitelji iger na srečo nestrpno pričakujejo nocojšnje žrebanje v mednarodni igri Eurojackpot. V igri je najvišji dobitek v zgodovini te igre. Komu bo sreča prinesla 62 milijonov evrov?

Če bi 62 milijonov evrov vreden Jackpot zadel Slovenec, bi po plačilu davka prejel nekaj manj kot 53 milijonov evrov. Dobitek bi dobil izplačan v enkratnem znesku, obročno plačilo, kot ga poznajo ponekod v tujini, v Sloveniji ni mogoče. Dobitek mora prevzeti v 90 dneh, sicer izplačilo zapade.

Do zdaj je bil najvišji dobitek v vrednosti 61,2 milijona evrov izplačan septembra lani na Finskem. Decembra lani je 58,7 milijona evrov razveselilo ljubitelja iger na srečo v Nemčiji. Aprila lani je takrat najvišji dobitek v višini 57,3 milijona evrov zadela ekipa desetih Fincev, ki so skupaj kupili srečke. Četrti najvišji dobitek v vrednosti 49,7 milijona evrov je bil izžreban lanskega februarja na Danskem, 46,1 milijona evrov pa aprila 2013 v Nemčiji.

Med dobitniki tudi Žalčan in Grosupeljčan Slovenija je do zdaj dobila dva zmagovalca. Eden od njiju je decembra 2013 zmagovalno srečko vplačal v Grosupljem in zadel več kot 21 milijonov evrov. Po odbitem davku je na račun prejel slabih 18 milijonov evrov. Drugi srečnež pa je maja lani zmagovalno srečko vplačal v Žalcu in osvojil več kot 28 milijonov evrov. Po plačilu 15-odstotnega davka mu je ostalo štiri milijone evrov manj. Oba dobitka sta bila izplačana, srečneža pa ostala neznana.

Od plačanega davka od iger na srečo pa sta si precej opomogli občini, kjer sta imela dobitnika prijavljeno stalno prebivališče. Kdo ve, morda nista več njuna občana, čeprav bi lahko koristila nove občinske pridobitve.

Blagoslov za male občine Žalska občina je 4,2 milijona evrov plačanega davka namenila za nove naložbe, predvsem v ureditev komunalne infrastrukture. Denar so razdelili na vse proračunske uporabnike in vsaka krajevna skupnost je dobila nekaj kilometrov novih pločnikov. V Grosupljem so tri milijone evrov porabili za nov prizidek k zdravstvenemu domu, katere gradnja se je zaradi pomanjkanja denarja skorajda ustavila.

V primeru, da bo dobitnik Jackpota tujec, ki je listek vplačal v Sloveniji, 15 odstotkov davka pobere občina, v kateri je sedež prireditelja. V tem primeru bi torej Ljubljana prejela devet milijonov evrov.

Kaj si srečni dobitnik s tem denarjem lahko privošči? Marsikaj oziroma zelo veliko. Če bo izžrebani dobitnik en sam, bi se zavihtel med 15 najbogatejših Slovencev, družbo na lestvici pa bi delal nekoč najbogatejšemu Slovencu Mirku Tušu. Glede na to, da bo imel srečnež dejansko na računu 53 milijonov evrov gotovine, bi se po tem kriteriju zagotovo uvrstil v sam vrh lestvice.

Bližajoče poletje kar vabi k nakupu kakšnega otoka. V bližini Malega Lošinja sta v paketu za 5,8 milijona evrov na prodaj otočka Oruda in Palacol. Zanju se je zanimal tudi prvi mož formule 1 Bernie Ecclestone. Kar bi bilo za dobitnika Jackpota drobiž, je bilo za Ecclestona očitno preveč.

Lasten otok pa kar kliče po nakupu ustreznega prevoznega sredstva za dostop do otoka. Nakup 40-metrske jahte vas olajša za dodatnih šest milijonov evrov, polovica manj pa gradnja hiše na njem.

Naslednja naložbena priložnost se ponuja v nakupu katerega izmed številnih slovenskih podjetij, ki so trenutno na prodaj. Pekarna Grosuplje je bila prodana za 30 milijonov evrov, Podravka je za Žito odštela 64 milijonov evrov, a priložnosti ne manjka.

Avtomobilski navdušenci pa bi si svoje neuresničene želje verjetno najbolje potešili z nakupom kakšnega prestižnega avtomobila. Medtem ko je aston martin na voljo za 2,5 milijona evrov, bi za globalni hit, električno teslo S, odšteli le sto tisočakov.

Verjetnost ena proti 59 milijonov Verjetnost, da bi z eno kombinacijo, katere cena je 2,20 evra, zadeli glavni dobitek, znaša približno ena proti 59 milijonov. Tolikšna je namreč verjetnost za izbor pravih pet številk v naboru 50 in potem še iz drugega bobna pravih dveh v naboru osmih.

Glavni zadetek igre Eurojackpot, ko jo izvaja 31 deželnih in državnih loterij iz 16 evropskih držav, sicer znaša najmanj deset milijonov evrov, po pravilih pa lahko raste celo do 90 milijonov evrov. Tokrat pa se je zadetek prvič povzpel na 62 milijonov evrov in tako dosegel novo rekordno vrednost.

Celo v Nemčiji, na primer, do zdaj še niso imeli tako visokega dobička v katerikoli igri tamkajšnjih loterij. Eurojackpot sicer predvideva še 11 drugih kategorij dobitkov, a so te v primerjavi z glavnim zadetkom bistveno nižje.

V treh letih izžrebanih 21 Jackpotov Glavni dobitek Jackpot je bil sicer do zdaj vplačan 21-krat: devetkrat v Nemčiji, petkrat na Finskem, dvakrat v Sloveniji in na Danskem, po enkrat pa na Norveškem, v Italiji in na Hrvaškem. Igra je na voljo 265 milijonom prebivalcem.

Igra Eurojackpot poleg Slovenije prireja še 16 deželnih loterij Nemčije, Finske, Danske, Nizozemske, Estonije, Španije, Italije, Norveške, Švedske, Litve, Latvije, Islandije, Hrvaške, Češke in Madžarske.

Ne spreglejte