SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ste vedeli? Od 1. januarja veljajo te pomembne novosti.

10

termometer

Denar
Prvega januarja začne veljati tudi višja minimalna plača. Foto: Getty Images

Na prvi dan novega leta je začelo veljati več novosti, tudi višja minimalna plača. Delavci, ki za opravljeno delo prejmejo minimalno plačo, bodo čez dober mesec na svoje račune dobili 940,58 evrov bruto oziroma 700 evrov neto. S 1. januarjem se je s 350 evrov na približno 530 evrov bruto zvišalo tudi minimalno denarno nadomestilo za brezposelne.

1. Zvišanje minimalne plače in izločitev preostalih dodatkov

S 1. januarjem se je bruto minimalna plača z 886,63 evra zvišala na 940,58 evra. Delavec, ki prejema minimalno plačo, bo po novem zaslužil 700 evrov neto plače, hkrati pa so z današnjim dnem iz minimalne plače izvzeti še vsi preostali dodatki, in sicer dodatek za delovno dobo, delovno in poslovno uspešnost ter za težje razmere dela.

Z današnjim dnem se je bruto minimalna plača z 886,63 evra zvišala na 940,58 evra. Z današnjim dnem se je bruto minimalna plača z 886,63 evra zvišala na 940,58 evra. Foto: Getty Images

Od prvega januarja prihodnje leto se bo za izračun minimalne plače uporabljala formula, na podlagi katere bo moral najnižji prejemek za polni delovni čas za 20 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške.

plača, denar, podkupnina Posel danes "Zaposlene bolj bolijo razlike med plačami kot sama višina"

2. Višje neto plače in višja obdavčitev najemnin

1. januarja so začele veljati tudi razbremenitve dela in višja obdavčitev kapitala. V vseh petih razredih lestvice za odmero dohodnine so se meje zvišale, v najvišji razred s 50-odstotno stopnjo davka pa se zdaj uvrščajo zavezanci z neto letno davčno osnovo nad 72 tisoč evrov, kar je približno tisoč evrov več kot lani.

Stopnja davka v najnižjem razredu ostaja pri 16 odstotkih, z njo pa so obdavčeni zavezanci z neto letno davčno osnovo do 8.500 evrov (lani do 8.021,34 evra). V drugem in tretjem dohodninskem razredu se je stopnja davka znižala s 27 na 26 odstotkov oziroma s 34 odstotkov na 33 odstotkov. Splošna olajšava se je s 3.302,70 evra dvignila na 3.500 evrov.

Lestvica, ki prikazuje učinke razbremenitev plač na povečanje neto dohodka. Lestvica, ki prikazuje učinke razbremenitev plač na povečanje neto dohodka. Foto: Ministrstvo za finance

Stopnja dohodnine od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala se je medtem danes s 25 odstotkov zvišala na 27,5 odstotka. Enako med drugim velja tudi za obdavčitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem. Pri najemninah se je sicer z deset na 15 odstotkov zvišal odstotek normiranih stroškov, ki se priznavajo pri ugotavljanju davčne osnove.

Denar Novice Poslanci razbremenili plače, koliko več bo ostalo v denarnici?

3. Višje denarno nadomestilo za brezposelne

Od 1. januarja je višje tudi denarno nadomestilo za brezposelne. Minimalni znesek denarnega nadomestila se je s 350 evrov zvišal na okoli 530 evrov bruto. Ko gre za najvišji znesek omenjenega nadomestila, ta še vedno ne sme biti višji od 892,50 evra. Minimalna zavarovalna doba za priznanje pravice do denarnega nadomestila se bo sicer najkasneje do začetka prihodnjega leta zvišala z devet na deset mesecev v zadnjih 24 mesecih.

Minimalni znesek denarnega nadomestila se je s 350 evrov bruto zvišal na približno 530 evrov bruto. Minimalni znesek denarnega nadomestila se je s 350 evrov bruto zvišal na približno 530 evrov bruto. Foto: Getty Images

S 27. marcem 2020 se spreminjata tudi potrebna starost in zavarovalna doba pri določitvi trajanja denarnega nadomestila za starejše brezposelne. Zavarovanci, ki so starejši od 53 let in imajo več kot 25 let zavarovalne dobe, bodo nadomestila lahko prejemali 19 mesecev, zavarovanci, ki so starejši od 58 let in imajo več kot 28 let zavarovalne dobe, pa 25 mesecev. Do denarnega nadomestila od 27. marca letos ne bodo več upravičeni zavarovanci, ki izpolnjujejo pogoje za poklicno in starostno upokojitev.

Denar Novice Če imate minimalno plačo, bodite pozorni po novem letu

4. Višje pokojnine za bodoče upokojence

Na prvi dan novega leta so začele veljati tudi spremembe za upokojence, ki se bodo upokojili v tem ali v prihodnjih petih letih. V šestih letih, kolikor bo trajalo prehodno obdobje, se bo za moške odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe s 57,25 odstotka zvišal na 63,5 odstotka. Za ženske je takšen odmerni odstotek veljal že lani in se bo obdržal tudi v prihodnje. Odmerni odstotek za najnižjo pokojnino oziroma dopolnjenih 15 let zavarovalne dobe se bo tako za moške kot za ženske dvignil na 29,5 odstotka.

Če ima zavarovanec otroke in se ne bo upokojil predčasno, se bo pokojnina povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Po novem se bo lahko zavarovanec odločil, ali se bo na račun vzgoje otrok upokojil nekoliko prej ali pa bo delal polnih 40 let in bo s tem še dodatno nagrajen. Odmerni odstotki se sicer dvigujejo tudi pri preostalih pokojninah, tako pri družinskih kot pri vdovskih, pa tudi pri invalidskih pokojninah in invalidskih nadomestilih.

Če ima zavarovanec otroke in se ne bo upokojil predčasno, se bo pokojnina povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke. Če ima zavarovanec otroke in se ne bo upokojil predčasno, se bo pokojnina povišala za 1,36 odstotka, a največ za tri otroke.

Delavec Posel danes Je dvig minimalne plače na 700 evrov previsok?

Tisti, ki bodo letos izpolnili pogoje za starostno upokojitev in se bodo odločili, da bodo delali še naprej, bodo po novem v prvih treh letih ob plači prejemali 40 in ne več 20 odstotkov pokojnine. Po izteku triletnega obdobja bodo prejemali 20 odstotkov pokojnine, če bodo vključeni v obvezno zavarovanje za polni delovni čas. Enako pravico bodo imeli tudi upokojenci, ki se bodo reaktivirali.

Do izplačila 40 odstotkov pokojnine, vendar največ za nadaljnja tri leta, so upravičeni tudi tisti, ki so bili že pred prvim januarjem prejemniki 20 odstotkov pokojnine in izpolnjujejo pogoje za starostno pokojnino. Po izteku treh let bodo prejemali 20 odstotkov pokojnine. 

Do sorazmernega dela 40 odstotkov pokojnine so upravičeni tudi prejemniki delnih pokojnin, ki so vključeni v zavarovanje za najmanj štiri ure dnevno, medtem ko do izplačila 40 odstotkov pokojnine po novem niso več upravičeni tisti, ki izpolnjujejo pogoje za predčasno pokojnino ali so več kot 30 dni na bolniški.

delavci, gradbeništvo Novice Kaj se v Sloveniji bolj splača: delati ali biti na sociali?

5. Nova pravila pri cepljenju otrok

S 1. januarjem v veljavo stopajo tudi manjše novosti pri cepljenju otrok. Proti hepatitisu B otroci tako ne bodo več cepljeni ob vstopu v šolo, ampak že kot dojenčki. Cepivo za dojenčke, ki ščiti pred davico, tetanusom, oslovskim kašljem, hemofilusom influence b in otroško paralizo, je danes uradno zamenjalo novo cepivo, ki malčke ščiti še pred okužbo s hepatitisom B.

Cepljenje z novim šestvalentnim cepivom bo obvezno za otroke, rojene od lanskega oktobra. Cepljenje z novim šestvalentnim cepivom bo obvezno za otroke, rojene od lanskega oktobra. Foto: Getty Images

Cepljenje z novim šestvalentnim cepivom bo obvezno za otroke, rojene od lanskega oktobra. Dojenčki bodo z novim cepivom prvič cepljeni, ko bodo dopolnili tri mesece. Pred uveljavitvijo sprememb oziroma od leta 1998 so otroke proti hepatitisu B cepili šele pred vstopom v šolo oziroma v prvem razredu.

6. Uvedena posebna stopnja davka samo za knjige

Knjige bodo odslej obdavčene manj. Veljati je namreč začela novela zakona o davku na dodano vrednosti (DDV), ki za knjige in druge publikacije uvaja posebno stopnjo davka, najnižjo od vseh. S tem naj bi prispevali k večji dostopnosti kakovostne pisane besede za bralce.

V Sloveniji je doslej veljala splošna stopnja DDV v višini 22 odstotkov in znižana v višini 9,5 odstotka. Z današnjo uveljavitvijo novele zakona o DDV pa se jima je pridružila še posebna znižana stopnja DDV v višini pet odstotkov. Ta velja za dobave in izposoje knjig, časopisov in periodičnih publikacij tako na fizičnih kot elektronskih nosilcih.

7. Z novim letom dražja vožnja skozi predor Karavanke

Cestnina skozi predor Karavanke se je z novim letom podražila. Za vozila iz prvega cestninskega razreda, torej vozila s težo do 3,5 tone, po novem znaša deset centov več kot doslej, in sicer 7,50 evra, poroča STA.

Uporabnik, ki večkrat uporablja cestni predor Karavanke, si lahko pri plačevanju cestnine za prvi cestninski razred zagotovi 14 prehodov cestnega predora Karavanke z nakupom neprenosljive točkovne karte v vrednosti 27,54 evra brez DDV, skupaj z davkom torej 33,60 evra.

Karta, ki se je z novim letom podražila za 70 centov, je vezana na registrsko številko vozila in velja 30 dni od dneva izdaje. Kupiti jo je možno na cestninski postaji Hrušica, brezgotovinsko plačilo cestnine pa se lahko na cestninski postaji Hrušica opravi s slovensko ali avstrijsko točkovno karto.

Cestnina skozi predor Karavanke se je z novim letom podražila. Cestnina skozi predor Karavanke se je z novim letom podražila. Foto: Klemen Korenjak

8. Digitalizacija bolniškega lista

Z novim letom bodo družinski zdravniki začeli izdajati elektronsko potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela, ki bo nadomestilo papirnati zeleni bolniški list. Tega bodo sicer izdajali še v prehodnem obdobju do februarja in v posebnih primerih. Na ZZZS so prepričani, da bo digitalizacija bolniškega lista prihranila tako čas kot denar, piše STA.

9. Cigarete in tobak za zvijanje po novem v enotni embalaži

V Sloveniji bodo cigarete in tobak za zvijanje odslej na voljo le še v enotni embalaži. To pomeni, da bo morala imeti embalaža teh izdelkov poleg zdravstvenih opozoril tudi predpisano barvo škatlice in obliko zapisa blagovne znamke oziroma vrste cigaret ali tobaka za zvijanje.

10. Minimalna bruto urna postavka za študentsko delo 5,40 evra bruto

Prvi januar prinaša višjo minimalno bruto urno postavko za delo dijakov in študentov. Po novem znaša 5,40 evra bruto, medtem ko je bila do zdaj 4,89 evra bruto.

Spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ s 1. januarjem določajo nov način za izračun minimalne bruto urne postavke za začasna in občasna dela. Ta v skladu s spremembo ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas.

11. Očetovskega in starševskega dopusta bo v nekaterih primerih letos več

Očetovskega in starševskega dopusta bo po pisanju STA v nekaterih primerih letos več. Očetje dvojčkov ali več hkrati živo rojenih otrok bodo imeli tako dodatnih deset dni očetovskega dopusta za vsakega nadaljnjega otroka. Enako velja ob posvojitvi različno starih otrok do konca prvega razreda osnovne šole, določa zadnja novela zakona o starševskem varstvu.

Rejniki pa bodo v primeru, ko je v rejniško družino nameščen otrok pred koncem prvega razreda osnovne šole, upravičeni do 30 dni starševskega dopusta, določa novela zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki je začela veljati danes.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 546
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin