Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2018,
13.14

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Lekarna farmacevti farmacija stavka

Sreda, 17. 1. 2018, 13.14

6 let, 3 mesece

Stavkali bodo tudi farmacevti v javnih lekarnah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Stavki sindikatov javnega sektorja se bodo 24. januarja pridružili tudi farmacevti v javnih lekarnah. Te bodo ta dan med 10. in 13. uro zaprte, razen dežurnih lekarn, je na današnji novinarski konferenci pojasnil predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije Damir Domjan.

Video: Planet TV

V tem času bodo tako zaprte vse lekarne razen tistih, ki na posameznih območjih, kjer delujejo javni zavodi, opravljajo dežurno službo. Izdajali bodo zdravila, predpisana na recept istega dne, in nujna zdravila. V lekarnah bo v tem času mogoče dobiti tudi zdravila, ki jih je sicer mogoče dobiti brez recepta, a so namenjena, na primer, zdravljenju bolečinskih ali vročinskih stanj. Ne bo pa mogoče dobiti različnih kozmetičnih izdelkov oziroma vsega, kar ne spada v opravljanje lekarniške javne službe, je pojasnil Domjan.

Pritožujejo se zaradi preobremenjenosti in prenizkih plač

Med največjimi težavami lekarniških farmacevtov je izpostavil njihovo preobremenjenost ter prenizke plače glede na izobrazbo, odgovornost in zahtevnost dela, ki ga opravljajo. Težava je tudi, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) lekarniški dejavnosti nameni premalo sredstev.

Če bi lekarne delale le s sredstvi, ki jih za lekarniško dejavnost nameni ZZZS, bi morale odpustiti več kot 500 farmacevtov, so opozorili v sindikatu. ZZZS namreč po Domjanovih besedah zagotavlja sredstva le za 629 zaposlenih farmacevtov, medtem ko jih je 514 plačanih iz prihodkov, ki jih lekarne ustvarijo na trgu. Kljub temu je zaposlenih še vedno premalo, so opozorili.

Farmacevtov primanjkuje

Kot je navedel, v Sloveniji en farmacevt letno v povprečju izda 27 tisoč receptov, medtem ko je v Evropi letno povprečje na farmacevta 14 tisoč receptov. Slovenija je bila leta 2016 na podlagi preskrbljenosti z magistri farmacije uvrščena na 17. mesto med 19 primerljivimi evropskimi državami. Če se želimo primerjati z EU, potrebujemo dodatno vsaj 679 farmacevtov, je opozoril Domjan.

zdravila farmacevt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kot tretjo težavo je navedel prenizke plače farmacevtov. Poudaril je, da so odgovornosti farmacevta in zdravnika primerljive, saj so farmacevti nosilci lekarniške dejavnosti in so, podobno kot zdravniki, za pravilno svetovanje tudi kazensko odgovorni.

Farmacevti tri plačne razrede nižje kot zdravniki

Po Domjanovih besedah je bilo ob vpeljavi novega plačnega sistema opredeljeno, da so farmacevti uvrščeni približno tri plačne razrede nižje kot zdravniki, a danes ta razlika presega deset plačnih razredov. Ob ohranitvi razmerja z zdravniki pričakujejo 37. izhodiščni plačni razred. Danes je po podatkih sindikata magister farmacije, ki začne delo s polnimi pooblastili, uvrščen v 32. plačni razred, kar mesečno pomeni 940 evrov neto.

Težave pri plačevanju specializacij

Bolnišnični farmacevti imajo po besedah podpredsednika sindikata Aljaža Sočana ob tem tudi težave s plačevanjem specializacij. Država namreč plačuje le specializacije za nosilce zdravstvene dejavnosti, torej zdravnike, vse preostale specializacije, tudi za magistre farmacije, pa so na plečih delodajalcev, je pojasnil. Dodal je, da si želijo, da bi tudi njihove specializacije uredili in plačali na način, kot to velja za zdravnike.

Ne spreglejte