SiolNET. Novice Slovenija
1,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vodstvo pošte: "Na takšen dvig plač ne moremo pristati" #video

1,57

termometer

Poštni delavci so opolnoči začeli stavko. Sindikat poštnih delavcev in vodstvo Pošte Slovenije namreč nista dosegla dogovora glede zahteve sindikata za zvišanje plač. Vodstvo pošte zagotavlja, da uporabniki poštnih storitev stavke večinoma ne bodo občutili. Stavka bo trajala do preklica.

Pošta Slovenije Novice Pogajanja na Pošti Slovenije neuspešna, v ponedeljek stavka

Pripravljeni smo se pogovarjati tudi o dvigu plač zaposlenim, a na način, ki ne bo ogrozil poslovanja in delovnih mest, je ob današnjem začetku stavke Sindikata poštnih delavcev povedal generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak. Medtem ko v sindikatu menijo, da stavka več kot polovica zaposlenih, je teh po mnenju uprave manj kot tretjina.

"Na takšen dvig plač ne moremo pristati"

Trenutno povprečno mesečno izplačilo v dostavi znaša 1040 evrov neto, za zaposlene za poštnimi okenci pa 1194 evrov neto. Ugoditev stavkovnim zahtevam sindikata bi pomenila, da bi pošta z letom 2020 začela poslovati negativno. Poleg že februarja dogovorjenega šest milijonov evrov težkega povečanja mase plač v letošnjem letu ter dodatnih 11 milijonov evrov v letu 2020, bi dodaten desetodstoten dvig pomenil še dodatnih 12 milijonov evrov.

pošta slovenije | Foto: STA Foto: STA "Na takšen nerealno pričakovan dvig plač ne moremo pristati. Po našem mnenju je stavka neupravičena, saj že obstoječi sporazum izboljšuje pogoje za zaposlene. Zato smo na pogajanjih povedali, da se sicer lahko pogovarjamo o zvišanju plač in dogovor prenesemo v leto 2020, ko se bodo začela tudi pogajanja o novi kolektivni pogodbi," je dejal Novak.

Ob tem je spomnil, da se stavki tokrat ni pridružil Sindikat delavcev prometa in zvez pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, saj ocenjuje, da je februarja sklenjen dveletni dogovor dober in da ga delodajalec izvaja. Tudi Sindikat poštnih delavcev (SPD) od takrat sklenjenega dogovora, v katerem so reševali vse nakopičene težave glede njihove primarne zahteve po razbremenitvi zaposlenih, ni odstopil.

Vsaka stavka pomeni pretres za sistem

Po zagotovilih uprave njihov cilj ostaja čim prejšnje zbližanje stališč in sklenitev ustreznega dogovora, a v času stavke bo gotovo prihajalo do nekaterih motenj. Kot je povedal član poslovodstva Andrej Rihter, po za zdaj še neuradnih podatkih stavka manj kot tretjina zaposlenih, največ v Kopru in Celju. S sindikatom so sicer za čas stavke po njegovih besedah podpisali dogovor o obsegu opravljanja storitev, ki je nekoliko večji, kot ga sicer določa Zakon o poštnih storitvah.

Pošta Slovenije | Foto: STA Foto: STA Drugi član poslovodstva Vinko Filipič je stranke Pošte Slovenije pozval k razumevanju, saj si prizadevajo zdajšnje razmere čim prej rešiti. Vse aktualne informacije po njegovem sproti objavljajo na spletni strani družbe, za poslovne stranke pa so odprli vse linije njihovih skrbnikov in dežurno službo. "Naša konkurenčna pozicija se s stavko poslabšuje, saj delujemo v zelo konkurenčnem okolju, zlasti pri paketnem poslovanju," je še opozoril Filipič.

Po besedah vodje pogajalske skupine delodajalske strani Karmen Lebe Grajf vsaka stavka pomeni pretres za sistem, še posebej če gre za tako kompleksno organizacijo, kot je Pošta Slovenije, vseeno pa je zavrnila navedbe predstavnikov sindikata, da naj bi se že zjutraj sesul sistem dostave. Prav tako je zanikala njihove navedbe, da naj bi nekaterim študentom, ki naj bi se želeli pridružiti stavki, grozili z odpovedjo sodelovanja.

Za zdaj po Novakovih besedah nimajo točne ocene o tem, kolikšna je dnevna škoda zaradi stavke, je pa zatrdil, da že prihaja tudi do odpovedi pogodb s strani posameznih poslovnih uporabnikov njihovih storitev. Pogajanja z enim od dveh reprezentativnih sindikatov bodo nadaljevali v torek, Novak pravi, da so vedno pripravljeni ponuditi približevalni predlog, kakšen bo, pa ni povedal, saj morajo še prej ugotoviti, kaj bi bilo vzdržno.

Pošta Novice Poštarji izpogajali bolje plačane nadure in nove zaposlitve

Novak ne razmišlja o odstopu

Na vprašanje, ali v primeru neuspešnih pogajanj razmišlja tudi o odstopu, je Novak odvrnil, da bi o tem začel razmišljati takrat, ko bi menil, da to predstavlja bistveno oviro za premagovanje razkoraka med vzdržnim poslovanjem in nerealnimi pričakovanji sindikatov.

Pošta Slovenije | Foto: STA Foto: STA Pošta Slovenije bo po zagotovilih vodje pogajalcev s strani pošte Lebe Grajfove tudi v času stavke v vseh enotah izvajala prenos vseh vrst pisemskih pošiljk, prenos do deset kilogramov težkih paketov, celoten prenos pošiljk v mednarodnem prometu in prenos vseh nujnih pošiljk. Moteni pa bodo prenosi reklam in več kot deset kilogramov težkih paketov, plačilne storitve in še nekatere druge storitve, kot je prodaja blaga.

Poslovodstvo Pošte Slovenije in Sindikat poštnih delavcev bosta sicer že ta teden znova sedla za pogajalsko mizo. Od izkupička nadaljnjih pogajanj bo tudi odvisno, koliko časa bo trajala stavka.

Stavko napovedali konec oktobra

Sindikat poštnih delavcev je stavko napovedal konec oktobra, nato pa začel pogajanja s poslovodstvom o stavkovnih zahtevah. Med drugim je zahteval kadrovsko okrepitev in desetodstotni dvig plač. Do sobote so se v pogajanjih vsebinsko poenotili glede vseh stavkovnih zahtev, razen glede zahteve za zvišanje plač. Vodstvo je sindikatu na zadnjih pogajanjih v soboto ponudilo izplačilo poslovne uspešnosti za letos, na kar pa sindikat ni pristal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin