Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
6.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

Natisni članek

stavka poštarji Pošta Slovenije

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 6.59

5 let, 1 mesec

Poštarji izpogajali bolje plačane nadure in nove zaposlitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

Pošta | Zaposleni v poštnem prometu so v pogajanjih v zadnjih tednih terjali zlasti razbremenitev in izboljšanje delovnih pogojev. Glavna težava je po njihovi oceni v pomanjkanju kadrov, zaradi česar prihaja do velike obremenjenosti poštarjev, ki praviloma delajo več kot osem ur dnevno. | Foto STA

Zaposleni v poštnem prometu so v pogajanjih v zadnjih tednih terjali zlasti razbremenitev in izboljšanje delovnih pogojev. Glavna težava je po njihovi oceni v pomanjkanju kadrov, zaradi česar prihaja do velike obremenjenosti poštarjev, ki praviloma delajo več kot osem ur dnevno.

Foto: STA

Reprezentativna sindikata v Pošti Slovenije in vodstvo družbe sta danes popoldne podpisala sporazum o izpolnitvi zahtev sindikatov. Stavka, ki je bila napovedana za torek, je preklicana, je po podpisu v Ljubljani povedal generalni direktor Pošte Slovenije Boris Novak.

"Interes Pošte je, da zagotovi čim boljše delovne pogoje za zaposlene. Sklenili smo dogovor, za katerega smo prepričani, da bomo, če se ga bomo držali, izboljšali tako pogoje dela kot materialni položaj zaposlenih," je dejal Boris Novak in dodal, da načrtujejo, da bodo to postopoma dosegli v roku dveh let. "Upamo, da bomo na ta način naredili ta poklic v prihodnje bolj privlačen," je dodal.

Pošta Slovenije
Novice Sindikata Pošte Slovenije 19. februarja v stavko, če ne bo dogovora z vodstvom

Na Pošti Slovenije načrtujejo tudi dodatne zaposlitve

Kot je povedala vodja pogajalske skupine Pošte Slovenije in svetovalka poslovodstva Karmen Lebe Grajf, so poleg plačnega dela dogovorili tudi ukrepe, ki izboljšujejo pogoje dela. Med temi je naštela ukrepe s področja varstva delavcev in glede opreme. Na Pošti Slovenije načrtujejo tudi povečanje števila zaposlenih. "Ocenjujemo, da bo šlo za okoli 190 dodatnih zaposlitev," je dodala Lebe-Grajfova.

Po dogovoru bodo po novem nadure plačane 40 odstotkov več od običajne ure (prej 30 odstotkov), viški ur bodo plačani 50 odstotkov več kot običajne ure (prej 30 odstotkov). Dogovorili so se tudi za zvišanje nekaterih plačil, ki so jih v času krize znižali (eskalacija plač, regres, povračila stroškov za prevoz na delo).

Dodatek za deljen delovni čas bodo zvišali s 15 na 18 odstotkov. Dogovorili so se tudi za dodatna plačila zaposlenih v manipulaciji (na okencih in v logističnih centrih), ki so zaradi odsotnosti drugih zaposlenih prekomerno obremenjeni.

Poslovodstvo Pošte Slovenije je z obema reprezentativnima sindikatoma sicer že v petek doseglo načelni dogovor o odprtih vprašanjih, zaradi katerih sta Sindikat poštnih delavcev in Sindikat delavcev prometa in zvez nedavno napovedovala stavko. 

pošta irena bogdanovska
Novice Da jim ne znižajo plače, uslužbenke pošte same kupujejo izdelke #video

Več za nadure, dodatnih 200 zaposlitev

Vsebina dogovora uradno ni znana. Sporazum po besedah generalne sekretarke Sindikata delavcev prometa in zvez Saške Kiare Kumer predvideva izboljšanje pogojev dela. Sindikalisti so navedli naslednje:

  • Pošta bo zaposlila dodatne delavce, tako da bodo imela vsa delovišča redno zaposlene. Koliko bo teh zaposlitev, trenutno ne morejo povedati, ker bo to odvisno od dejanskih potreb. Radio Slovenija je neuradno poročal 200 novih zaposlitev.
  • Povečali bodo delež rezerv, torej predvidnega nadomeščanja odsotnih delavcev. Vpeljali bodo dodatne odmore, delovna mesta prilagodili posameznim skupinam zaposlenih (kot so invalidi).
  • Družba bo revidirala oceno tveganja ter pripravila nabor ukrepov za izboljšanje varnosti in zdravja pri delu.
  • Uvedli bodo sprotno izplačevanje nadur ter jasno razmejitev, kaj je nadurno delo in kaj neenakomerna razporeditev delovnega časa. "Ta sprememba naj bi imela dvojni učinek - zagotoviti predvidljiv delovni čas in prisiliti delodajalca, da mu bo v interesu zapolniti kadrovski načrt," je dejala Kumrova. Nadure bodo plačane 40 odstotkov več kot običajne ure (prej 30 odstotkov), viški ur bodo plačani 50 odstotkov več. Dodatek za deljen delovni čas bodo zvišali s 15 na 18 odstotkov.
  • Dogovorili so se tudi za dodatna plačila zaposlenih v manipulaciji (na okencih in v logističnih centrih), ki so zaradi odsotnosti drugih zaposlenih prekomerno obremenjeni.
Ne spreglejte