Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2019,
9.53

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Pošta Slovenije poštarji Sindikat poštnih delavcev Sindikat delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije stavka

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2019, 9.53

5 let, 5 mesecev

Sindikata Pošte Slovenije 19. februarja v stavko, če ne bo dogovora z vodstvom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Pošta Slovenije | Glavna zahteva sindikatov je znižanje obremenitev zaposlenih. | Foto STA

Glavna zahteva sindikatov je znižanje obremenitev zaposlenih.

Foto: STA

Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije pri Pošti Slovenije in Sindikat poštnih delavcev sta danes napovedala stavko za 19. februar, če jim do takrat ne bo uspelo najti dogovora s poslovodstvom družbe. Kot so predstavniki obeh sindikatov danes znova poudarili, je njihova glavna zahteva razbremenitev zaposlenih v poštnem prometu.

Kot je povedala predstavnica Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije Saška Kumer, je glavna težava v pomanjkanju kadrov, posledično pa prihaja do velike obremenjenosti poštarjev, ki praviloma delajo več kot osem ur dnevno. "Na letni ravni to pomeni kar 133 tisoč ur presežka, kolikor je znašala lanska številka," je opozorila Kumrova ter dodala, da zaposleni ne sprejemajo več prepričevanja, da je treba še malo potrpeti in stisniti. Od vodstva zahtevajo, da zagotovi zadostno število zaposlenih.

Po njenih besedah so se po zavrnjenem dogovoru konec januarja odločili poslovodstvu Pošte poslati stavkovne zahteve, te pa so povezane predvsem s pogoji dela, šele nato z večjimi plačami in drugimi materialnimi zahtevami. Sicer pa si po besedah Kumrove sindikalna stran želi, da bi dogovor dosegli še pred stavko.

pošta
Novice Predlagani dogovor zavrnil še drugi sindikat Pošte Slovenije

Sindikati: Glavna zahteva je znižanje obremenitev zaposlenih

Predsednik manjšega Sindikata poštnih delavcev, ki se je za stavko odločil že prejšnji teden, Saša Gržinič je dodal, da so njihove plače res nizke, vendar so zahteve lastnika družbe, torej države, po načrtovanem donosu takšne, da bi bila v primeru zgolj njihovega zvišanja obremenitev zaposlenih ter pritisk na njih še večja, to pa bi vodilo v še več bolniških odsotnosti in odpovedi.

"Zato je naša glavna zahteva, da pride do znižanja obremenitev zaposlenih ter da se vzpostavi sistem, ki bo vzdržen," je dejal Gržinič. Prav zato, ker pogajanja o tem na Pošti potekajo že mesece, v omenjenem sindikatu pravijo, da je še vedno možnost hitrega dogovora, saj so stališča znana že dolgo in ni česa skrivati. Če pa bo stavka potekala, bodo stavkali delavci v prometu, ki predstavljajo okoli dve tretjini oziroma okoli 4.000 od vseh zaposlenih v družbi.

Novice Izpoved upokojenega poštarja: Nekoč je bilo povsem drugače #video

Pogajanja do zdaj niso obrodila sadov, a se nadaljujejo

Tudi vodja pogajalske skupine na strani poslovodstva Pošte Slovenije Karmen Lebe Grajf je potrdila, da pogajanja do zdaj niso obrodila sadov, saj delodajalska stran vsem zahtevam sindikatov ni mogla ustreči. Ker sta sindikata predlog dogovora zavrnila, so zdaj prejeli napoved stavke. Kljub temu pogajanja nadaljujejo, Lebe Grajfova je pogovore ocenila kot zelo intenzivne.

"Naša osnovna usmeritev je, da zbližamo stališča tako, da bomo lahko sklenili dogovor. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da do stavke ne pride," je dejala svetovalka uprave in dodala, da pogajanja tečejo tako o izboljšanju materialnega položaja zaposlenih kot tudi o izboljšanju delovnih pogojev, podrobnosti pa zaradi poteka pogajanj za zdaj ni razkrila.

CSD. Center za socialno delo.
Novice Napovedana opozorilna stavka v centrih za socialno delo preklicana

Zakon poštne delavce v primeru stavke lahko omejuje

Glede zahteve po povečanju števila poštarjev je dejala, da so se lani srečevali z zelo velikimi težavami na trgu dela. Kljub več razpisom jim ni uspelo privabiti zadostnega števila zaposlenih.

Če bi do stavke prišlo, Lebe Grajfova pravi, da bo treba slediti zakonu o stavki in zakonu o poštnih storitvah. Ta poštne delavce v nekaterih primerih omejuje, saj mora družba zagotoviti minimalni standard, torej dostavo poštnih pošiljk. Sicer pa naj bi se po njenih besedah s sindikatoma dogovarjali, da bi poštni promet tudi v primeru stavke potekal čim manj moteno.

policija, policisti
Novice S podpisom stavkovnega sporazuma policisti končali stavko #video
Ne spreglejte