Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 3. 2024,
8.51

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

Natisni članek

proizvodnja Umar industrijska proizvodnja Surs Statistični urad

Petek, 29. 3. 2024, 8.51

4 tedne, 1 dan

Statistični urad se je zmotil pri izračunu industrijske proizvodnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28
Proizvodnja | Foto STA

Foto: STA

Statistični urad se je zmotil pri izračunih obsega industrijske proizvodnje za januar. Namesto sprva ocenjene velike rasti se je ta v primerjavi z lanskim januarjem nekoliko skrčila. Kljub temu kaže, da se krčenje upočasnjuje, je za Radio Slovenija dejal Janez Kušar z Umarja. "Morda lahko pričakujemo, da je najhujši šok za industrijo že za nami," je dejal.

Statistični urad (Surs) je pred dvema tednoma objavil, da je Slovenija januarja zabeležila eno največjih rasti industrijske proizvodnje v EU. Izračunali so, da se je obseg industrijske proizvodnje povečal za 10,7 odstotka, na letni ravni pa 12,2-odstotno. Po odkritju napake so včeraj sporočili, da se je na mesečni ravni zvišala za sedem odstotkov, medletno pa je bila za 3,4 odstotka nižja, ne pa za 12,2 odstotka višja.

proizvodnja v tovarni Adria Mobil
Novice Slovenija z eno največjih rasti industrijske proizvodnje v EU

Da gre za tehnično napako v obdelavi podatkov, je za Radio Slovenija pojasnil Martin Bajželj s Sursa. Ker je od letos osnova za izračun leto 2021, je bilo treba ustrezno izločiti tudi vpliv inflacije. To so storili le za januar, ne pa za celotno vrsto za nazaj. "Pri obdelavi podatkov se je zgodila napaka, saj so se novi deflatorji uporabili le za letošnji januar, ne pa tudi za predhodne podatke, ki so bili izračunani s starim deflatorjem za leto 2015," je pojasnil Bajželj. In ker vpliv inflacije ni bil ustrezno ovrednoten, je sprva kazalo na več kot desetodstotno rast, o čemer so podvomili tudi analitiki.

Po včerajšnjem popravku se je tako industrijska proizvodnja januarja na letni ravni skrčila za 3,4 odstotka. Lani je bil padec na primer 11-odstoten. Na podlagi tega lahko po besedah Janeza Kušarja z Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) sklepamo, da se krčenje industrijske proizvodnje upočasnjuje.

Napačen statistični izračun se je Sursu zgodil že lani, ko je sprva februarja Sloveniji napovedal 5,4-odstotno gospodarsko rast za leto 2022, nato pa jo septembra znižal za polovico. A s Sursa so nam po objavi članka sporočili, da pri avgustovski objavi podatkov o gospodarski rasti v 2022 ni šlo za napako, temveč za redno revizijo podatkov. "Te so predpisane z mednarodnimi priporočili in evropsko zakonodajo (Uredba EU št. 549/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o Evropskem sistemu nacionalnih in regionalnih računov, priročnik za revizijo podatkov nacionalnih računov, angl. Practical guidelines for revising ESA 2010 data). Revizija po definiciji ni napaka, temveč izboljšana predhodna ocena na podlagi dodatnih podatkovnih virov," so zapisali.

Trgovina, trgovine, nakupovanje
Novice Znani so najnovejši podatki o inflaciji in javnih financah
Ne spreglejte