Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2020,
13.33

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

4

Natisni članek

Koronavirus vrtec

Petek, 13. 3. 2020, 13.33

4 leta, 1 mesec

Starši oproščeni plačila za čas, ko bodo vrtci zaprti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

4

vrtec zarja kamnik | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Ministrstvo za izobraževanje je zaradi epidemije koronavirusa danes odposlalo okrožnico za vrtce in varuhe na domu. Vsi vrtci, javni in zasebni, bodo s 16. marcem zaprti. Dejavnost prenehajo opravljati tudi varuhi predšolskih otrok na domu. Starši so za čas, ko bodo vrtci zaprti, plačila oproščeni, enako starši, ki bodo izkoristili nujno varstvo.

Koronavirus
Novice Potrjenih je 141 okužb: "Za dva tedna ustavljamo državo" #video

V okrožnici, ki so jo pripravili skupaj s predstavniki Združenja občin Slovenije in Skupnostjo vrtcev Slovenije, so zapisali, da bodo vrtci in varuhi predšolskih otrok dejavnost predvidoma lahko nadaljevali 30. marca, kar pomeni, da je v tem času prepovedano delovanje vseh vrtcev in opravljanje varstva predšolskih otrok na domu, so po pisanju STA sporočili z ministrstva.

Nujno varstvo za otroke, če ga bodo starši potrebovali

Dovoljene bodo izjeme, nujno varstvo otrok bo organizirano le za otroke, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo. Organizacija nujnega varstva se dogovori izključno na ravni posamezne občine, z županom, poveljnikom civilne zaščite in ravnateljem vrtca. Nujno varstvo otrok se izkazuje s pisno izjavo delodajalca, da starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Edini pogoj, da se lahko predšolski otrok vključi v nujno varstvo, je, da je otrok zdrav in da ne kaže znakov bolezni, še piše STA.

Ob prihodu v vrtec bodo otrokom izmerili temperaturo

Do oblikovanja novih usmeritev ministrstvo priporoča, da delavci otroke sprejemajo pred vrtcem, otrokom morajo pred vstopom v vrtec nadeti zaščitne PVC-copate. Otroku morajo ob prihodu izmeriti temperaturo, če kaže znake bolezni, je treba zagotoviti izolacijo in takoj organizirati prihod staršev. Od ponedeljka so zaposleni v vrtcu, ki so starši predšolskih otrok, upravičeni do tega, da ostanejo doma zaradi varstva otrok. Višina nadomestila plače bo določena z interventnim zakonom, navaja STA.

Slika je simbolična. | Foto: Getty Images Slika je simbolična. Foto: Getty Images

Ravnatelj se mora o načinu izvajanja dela zaposlenih predhodno uskladiti z županom občine ustanoviteljice vrtca, za nujno vzdrževanje objekta mora določiti krizno skupino, ki prihaja na delo. Višino sredstev javnim vrtcem s strani občine bodo določili naknadno, ko bodo znani dejanski stroški vrtca od 16. do 29. marca. Podrobnejša navodila bodo uskladili z reprezentativnimi združenji občin na podlagi interventne zakonodaje, še piše STA.

V okrožnici so navedene tudi naloge ravnatelja, ki mora od staršev pridobiti podatke o številu otrok, ki bodo nujno potrebovali varstvo. Na podlagi dejanskih potreb se bodo v občini dogovorili o vrtcu, ki bo zagotovil nujno varstvo.

Novice Ljudje kopičijo zaloge hrane, oblast in trgovci mirijo #video

Navodila bodo prilagajali sprotnim razmeram

Ravnatelj mora od danes do nedelje zdravim zaposlenim za izvajanje delovnih obveznosti odrediti ukrepe v skladu s četrtkovo okrožnico: opravljanje dela na domu, čakanje na delo zaradi varstva predšolskih otrok, odsotnost z dela zaradi varstva predšolskih otrok delavcev vrtca, določitev zaposlenih za nadaljnje opravljanje dela v vrtcu, še piše STA.

Slika je simbolična. | Foto: Thinkstock Slika je simbolična. Foto: Thinkstock

Postopke vpisa novincev v vrtec za šolsko leto 2020/21 morajo prilagoditi v skladu z navodili občin, vsi postopki imenovanja ravnateljev in vsi drugi postopki v vrtcu se prekinejo. Nadaljevali se bodo po odpravi izrednih ukrepov in ponovni vzpostavitvi normalnega delovanja vrtcev v državi, so navedli.

Na ministrstvu se zavedajo, da jim v tem trenutku še ni uspelo odgovoriti na vsa vprašanja, ki se pojavljajo, zato bodo v prihodnjih dneh ta navodila sproti dopolnjevali in prilagajali razmeram, ki se naglo spreminjajo, so še zapisali v okrožnici, poroča STA.

Preživetje v divjini
Planet TV Červek o koronavirusu: Ne bodite nebogljeni doma, pojdite v naravo

Za koriščenje nujnega varstva otrok bo zaposleni potreboval izjavo delodajalca

Ministrstvo za izobraževanje je določilo pogoje, pod katerimi bodo v lokalnih skupnostih organizirali nujno varstvo otrok tistih staršev, ki bodo še naprej dolžni opravljati svojo službo. Da bo lahko koristil nujno varstvo za otroke, bo zaposleni potreboval pisno izjavo svojega delodajalca.

Odredba določa, da za organizacijo nujnega varstva poskrbi vsaka občina sama, o tem se dogovorijo župan, poveljnik Civilne zaščite in ravnatelj šole.

Starši morajo predložiti pisno izjavo delodajalca, pri katerem so zaposleni, da opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Sem štejejo zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v drugih službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva.

Pogoj, da se lahko učenec vključi v nujno varstvo, pa je, da je zdrav in da ne kaže znakov bolezni.

Ravnateljem do 19. marca prepuščajo tudi možnost, da varstvo odobrijo zgolj na podlagi ustne izjave starša ali tudi brez dokazila, če osebo poznajo. Po tem datumu pa bo potrebna pisna izjava.

Občine že pripravljajo nujno varstvo

Iz več občin so že sporočili, da se na nujno varstvo pripravljajo. Starše pozivajo, naj morebitne potrebe po varstvu pravočasno ustrezno sporočijo, obenem pa jih opozarjajo, naj dosledno upoštevajo pogoje, ki jih morajo izpolnjevati za upravičenost do nujnega varstva. Obrazci, prek katerih je mogoče otroka prijaviti v varstvo, in druge informacije so na voljo na spletnih straneh občin.

Ne spreglejte