Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
9.53

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

nevarnost otroci policija

Četrtek, 4. 10. 2018, 9.53

5 let, 6 mesecev

Starši, naučite otroke pravilnega vedenja v nevarnih situacijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
otroci se igrajo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na Generalni policijski upravi glede nedavnih domnevnih primerov napada neznanca na dečka in poskusa vabljenja drugega dečka v kombi staršem svetujejo, da otroke naučijo predvsem pravilnega vedenja v morebitnih nevarnih situacijah. Kot so poudarili, vsaka komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti za otroke.

Policija ne vodi statističnih podatkov o prijavah, ki se nanašajo na ogovarjanje otrok in vabljenje otrok v vozila, so med drugim pojasnili. Letno dobijo nekaj deset prijav, vsak primer pa obravnavajo individualno. Sicer pa do zdaj še niso obravnavali kaznivega dejanja ugrabitve z neznanim vozilom.

šola otrok najstnik
Novice Neznana moška naj bi v črn kombi poskušala zvabiti otroka

Dodali so, da se bodo policisti in kriminalisti na vsak primer morebitnega vabljenja otrok v vozilo odzvali, preverili okoliščine dogodkov in poskušali ugotoviti identiteto voznika oziroma potnikov. Pri tem pa bodo poskušali predvsem ugotoviti motiv ogovarjanja otrok in ali je do tega sploh prišlo. Samo ogovarjanje otrok, kot so poudarili, še ne predstavlja nujno prekrška ali kaznivega dejanja oziroma grožnje.

Mnogokrat do vabljenja otrok v vozila sploh ni prišlo

Policisti so pri svojem delu namreč ugotovili, da mnogokrat do vabljenja otrok v vozila sploh ni prišlo. V nekaterih primerih vozilo in osebe na določenem kraju niso bili povezani z otroki, saj je šlo na primer za dostavna vozila ali stanovalce. V drugih primerih so se otroci ustrašili ustavljenega vozila, ki jih je z zvočnim znakom le opozorilo, da lahko prečkajo vozišče.

otrok
Novice Grozljivo ravnanje v zasebnem zavodu: otroke prisilno zavijali v rjuhe

Poleg tega so policisti obravnavali tudi primer, ko so otroci avtoštopali, ustavil jim je voznik kombija, prepričan, da potrebujejo pomoč, otroci pa so se ga ustrašili. V nekaj primerih so ugotovili tudi, da so otroci želeli pritegniti pozornost, najpogosteje staršev.

Kot so pojasnili, policisti namenjajo veliko časa osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. "Otrokom je treba pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, saj vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti," so zapisali.

otroci šola
Novice Juhant: Starši, razjahajte svoje otroke #video

Otroci naj ne odhajajo z neznanci in ne sprejemajo daril

Tudi staršem svetujejo, da otrokom pojasnijo, kako naj se obnašajo v stiku z neznano osebo. Ob tem naj jih naučijo, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, v pogovor z njo pa naj se ne zapletajo in naj ostanejo na varnostni razdalji. Prav tako naj ne odhajajo z neznanci in ne sprejemajo daril, še svetujejo na Generalni policijski upravi.

Policisti Policijske postaje Sežana so med drugim prejeli prijavo, da se je preteklo sredo v Sežani na Pahorjevi ulici kombi črne matirane barve in italijanskih registrskih tablic, v katerem sta bila dva moška, ustavil pri 12-letniku. Pri tem je po podatkih Policijske uprave (PU) Koper voznik dečka spraševal in prosil, naj gre z njima in jima pokaže, kje v Kopru je določena trgovina. Obljubil mu je tudi, da si bo v trgovini lahko kupil, karkoli si bo želel.

Otrok, šola, torba
Novice Juhant: Šola ni tista, ki otrokom vzame otroštvo, starši jim ga

Kot so še zapisali na PU Koper, je deček zaznal "njun sumljiv namen" in se od kombija oddaljil, takrat pa je iz vozila izstopil tudi sopotnik. 12-letnik je zato začel teči in klicati po telefonu, neznanca pa sta se nato odpeljala naprej. Policija trenutno zbira obvestila in preverja okoliščine dogodka.

V nedeljo pa so koprski policisti prejeli prijavo, da je na Škofijah neznanec hotel fizično obračunati z desetletnim otrokom. Otroku se je pri tem uspelo izviti iz prijema neznanca in pobegniti. Policisti tudi v tem primeru zbirajo dodatne informacije, so še pojasnili na PU Koper.

Ne spreglejte