Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 8. 2018,
11.01

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

57

Natisni članek

tujci Bovec policija plesalec Kuba kazen

Ponedeljek, 20. 8. 2018, 11.01

5 let, 8 mesecev

Sodišče kubanske plesalce oprostilo plačila kazni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

57

Kubanske plesalce, ki so v petek nastopili v Bovcu in so jim novogoriški policisti izrekli globo, ker s seboj niso imeli dokumentov, je novogoriško sodišče oprostilo plačila kazni, je v pozdravnem nagovoru na drugem festivalskem večeru v Bovcu povedal župan Valter Mlekuž.

Župan Bovca Valter Mlekuž je ob tem napovedal, da bo v torek sam prevzel dokumente, ki jih je do odločitve sodišča zadržala policija, in jih kubanskim umetnikom dostavil še pred zadnjim večerom Festivala src v sosednji Italiji. Mladi kubanski plesalci bodo v sredo tako lahko odpotovali domov, kot so prvotno načrtovali.

Šestindvajsetim kubanskim plesalcem, ki so v petek zvečer nastopili na bovškem trgu, so policisti zaradi pozabljenih dokumentov naložili plačilo kazni v skupni višini 13 tisoč evrov. Mlekuž je zadevo poskusil rešiti že v petek, vendar je bil takrat neuspešen.

Bovški župan Valter Mlekuž: Sodišče je kubanske plesalce oprostilo plačila kazni. Video: Staša Pust.


Potrti plesalci po dogodku s policijo odpovedali nastop

Spomnimo, da je pet policistov plesalce na 49. Festivalu src (it. Festival dei Cuori) zaradi pozabljenih potnih listov zadržalo za več ur in jim naložilo po 500 evrov kazni na osebo, skupaj torej 13 tisoč evrov kazni oziroma polovično vsoto za hitro plačilo.

Policisti so postopek začeli okoli 15. ure. Ob 17.30 so organizatorji prinesli dokumente, a so policisti plesalce vseeno zadrževali še do 19.30. Kaznovali so jih, ker naj bi kršili zakon o tujcih oziroma ker so mejo prestopili brez dokumentov.

Plesalci so kazen dobili, čeprav so organizatorji kmalu po njihovem pridržanju prinesli njihove dokumente. Po besedah Mlekuža so bili plesalci potrti. Po pretresljivem dogodku so želeli domov, hoteli so odpovedati nastop, vendar pa so pozneje vseeno nastopili.

Občina kazni ne bi mogla poravnati

Mlekuž bi moral biti od danes do naslednjega četrtka na dopustu, a ga je zaradi neprijetnega dogodka odpovedal. "Nočem jih pustiti samih in oni to cenijo. Imajo vizume, imajo vse, kar potrebujejo, tako da bi tu lahko ostali dlje. Težava je v tem, da imajo že v sredo zjutraj plačan povratni polet na Kubo," je povedal Mlekuž.

Bovški župan je dejal, da občina kazni zaradi računskega sodišča ne more poravnati. "Predlagal sem, naj nalog napišejo vodji skupine, ki je pozabil dokumente. Jaz grem na banko, dvignem 500 evrov, plačam takoj in je urejeno," je še dejal župan.

Novice Mladim kubanskim plesalcem v Bovcu izrekli za 14 tisoč evrov kazni

Policija: Dokumente smo odvzeli, da bi zavarovali izvršitev sankcije

S Policijske uprave Nova Gorica so sporočili, da so policisti v petek v Bovcu obravnavali skupino 26 državljanov Kube, ki so z avtobusom pripotovali iz Italije. Eden od tujcev je bil po navedbah policije mladoleten.

Policisti so ugotovili, da omenjeni tujci nimajo veljavnih dokumentov za prestop meje. S tem so storili prekršek, za katerega je predpisanih 500 evrov globe, pravijo na policiji. Policisti so se na podlagi ugotovitev odločili za izdajo plačilnega naloga za 25 državljanov Kube, zoper mladoletno osebo pa so spisali obdolžilni predlog.

Med postopkom izdaje plačilnih nalogov so dostavili potne liste državljanov Kube, te so naknadno, po dveh urah in pol, pripeljali iz Italije. Ker državljani Kube izrečene globe niso plačali, z odhodom v tujino pa bi se lahko izognili odgovornosti za prekršek, so jim policisti zaradi zavarovanja izvršitve sankcije začasno odvzeli dokumente.

Tujci že posredovali zahtevo za sodno varstvo zoper plačilne naloge

Na ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da so policisti ob poostreni kontroli na slovensko-italijanski meji izvajali vse postopke v skladu z veljavno zakonodajo. Nepravilnosti v postopku za zdaj niso bile ugotovljene, ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki opravlja tekoče posle, pa se po besedah predstavnikov ministrstva do posameznih prekrškovnih postopkov, ki jih izvajajo policisti v skladu s svojimi pooblastili, ne opredeljuje.

Na novogoriški policijski upravi medtem poudarjajo, da državljani Kube za vstop v EU poleg veljavnega potovalnega dokumenta potrebujejo vizum, saj naj bi pomenili večje tveganje kot državljani tistih držav, ki vizuma ne potrebujejo. V preteklosti je sicer slovenska policija že obravnavala državljane Kube, ki so izrazili namero za podajo vlog za mednarodno zaščito.

Izvedeni ukrepi policistov v primeru omenjenih kubanskih plesalcev so bili po besedah predstavnikov novogoriške policijske uprave zakoniti in strokovni.

Ne spreglejte