Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 10. 2018,
9.41

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

Andrej Možina Zdravniška zbornica Slovenije Gordana Živčec Kalan

Ponedeljek, 15. 10. 2018, 9.41

5 let, 6 mesecev

Spopad med Živčec Kalanovo in Možino. Je šlo za maščevanje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Živčec Kalanin Možina | Živčec Kalanova Možini očita maščevanje, ta pa očitke zavrača. | Foto Bor Slana

Živčec Kalanova Možini očita maščevanje, ta pa očitke zavrača.

Foto: Bor Slana

Zdravniška zbornica Slovenije bo morala nekdanji predsednici Gordani Živčec Kalan plačati še dobrih deset tisoč evrov odpravnine. Njen naslednik, Andrej Možina, ji ni želel izplačati celotne odpravnine, zato je Živčec Kalanova zbornico tožila in bila v ponovnem odločanju sodišča uspešna. Sodba je pravnomočna.

Po pogodbi o zaposlitvi, ki jo je imela nekdanja predsednica zbornice sklenjeno za njeno predsednikovanje med avgustom 2008 in oktobrom 2012 za 32-urni delavnik, je Živčec Kalanovi pripadala odpravnina v višini šestih mesečnih plač in 13. plače.

Ko se je to razvedelo, je njen naslednik Možina klonil pod pritiski članstva in ji namesto pogodbeno določene vsote izplačal tri plače, zmanjšane za 20 odstotkov, skupno 12.380 evrov neto, poroča Delo.

Gordana Živčec Kalan
Novice Vrhovno sodišče pritrdilo Živčec Kalanovi pri izplačilu 50 tisoč evrov odpravnine

Skupno je zahtevala več kot 50 tisoč evrov in obresti

Živčec Kalanova je proti Zdravniški zbornici Slovenije vložila tožbo zaradi plačila celotne odpravnine, skupno 50.664,52 evra, povečano za obresti in druge pripadke. Istočasno je zbornica nekdanjo predsednico tožila za vračilo že izplačane odpravnine, navaja Delo.

Delovno in socialno sodišče ter višje sodišče sta zahtevek nekdanje predsednice zavrnili in sklenili, da lahko obdrži že izplačano odpravnino. Zadeva je romala na vrhovno sodišče, ki je presodilo, da je bil zahtevek nekdanje predsednice v pretežnem delu, to je v znesku 40.762,84 evra, neutemeljen. Preostali del zahtevka, to je 9901,68 evra, je vrhovno sodišče vrnilo v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču.

Gordana Živčec Kalan
Novice Zaradi latvijskega zdravila za raka preverjajo Živčec Kalanovo #video

Slednje je Živčec Kalanovi delno pritrdilo in ji dosodilo bruto 7405,97 evra glavnice, zbornica je morala kriti tudi stroške postopka in sodnih taks v skupni višini skoraj 2600 evrov. Zdravniška zbornica se na to odločitev ni pritožila, tako je ta postala pravnomočna.

Za sedem tisoč evrov odvetniških stroškov

Zdravniška zbornica je v štirih letih, kolikor so trajali postopki v tej zadevi, skupno imela še za dobrih 7000 evrov odvetniških stroškov.

"Vesela sem, da so se osebno maščevanje in nečednosti nekdanjega predsednika zbornice Andreja Možine ter generalnega sekretarja Braneta Dobnikarja zame uspešno končali," je dejala za Delo in poudarila, da je dokazala, da je bila njena pogodba o zaposlitvi veljavna in zakonita, kar sta Možina in Dobnikar hotela razveljaviti.

Živčec Kalanin Možina
Novice Andrej Možina in Gordana Živčec Kalan v boju za prvo ime zdravniške zbornice

"Očitki so morbidni"

Možina pa je za časnik dejal, da morbidnih očitkov o osebnem maščevanju ne razume. Pravi, da si je članski denar vseskozi prizadeval pošteno razporejati. Po njegovem mnenju gre pri tej zgodbi za moralno-etična načela: "Pogodbe s tako visokimi odpravninami se ne bi smele podpisovati. Z njimi se članstvo zagotovo ne bi strinjalo, če bi bilo o tem obveščeno."

Ne spreglejte