SiolNET. Novice Slovenija
0,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sojenju Miru Kolencu se zaradi najhujše balonarske nesreče v Sloveniji nadaljuje

0,55

termometer

Balonarska nesreča
Foto: STA

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je danes nadaljevalo sojenje balonarju Miru Kolencu, ki mu tožilstvo očita odgovornost za balonarsko nesrečo leta 2012, v kateri je umrlo šest oseb.

Pri tem so zaslišali Ratka Petroviča, pod vodstvom katerega je Kolenc leta 2011 naredil izpit za pilota.

Ta je povedal, da je Kolenc pred usodno nesrečo veliko letel. Petrovič je Kolenca spoznal leta 2006, ko se je ta začel učiti pod njegovim vodstvom.  Z balonom, s katerim se je zgodila nesreča, je Kolenc po podatkih Petroviča letel okoli 20 ur.

Kolenc se ni držal varnostnih navodil

Kolenca tožilstvo bremeni povzročitve splošne nevarnosti, za kar je zagroženih do deset let zapora. Bil je namreč pilot toplozračnega balona, ki se je 23. avgusta 2012 ponesrečil na Ljubljanskem barju.

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila v bližini Iga, ko je balon pristajal. Na balonu je bilo 32 ljudi, šest jih je umrlo, preostali so se poškodovali.

Obtožnica je Kolencu očitala, da kljub slabi vremenski napovedi ni pravočasno prekinil poleta, pač pa letel še višje, kot je dovoljeno. Med zasilnim pristankom tudi ni upošteval varnostnih navodil proizvajalca balona in stroke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin