Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 5. 2020,
21.19

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

4

Natisni članek

odrezana roka Julija Adlešič Sebastien Abramov

Petek, 15. 5. 2020, 21.19

3 leta, 11 mesecev

Sojenje v zadevi odrezana roka: S takšno žago se zelo težko zgodi nesreča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

4

Julija Adlešič | Foto STA

Foto: STA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so danes nadaljevali glavno obravnavo v t. i. zadevi odrezana roka. Odvetnik Boris Grobelnik, ki zastopa prvoobtoženo Julijo Adlešič, je sodnemu senatu znova predlagal, naj Adlešičevi odpravi pripor ali pa ga vsaj nadomesti s hišnim priporom. Senat bo odločitev o tem sporočil na naslednjem naroku, ki bo v sredo.

Grobelnik je predlog za odpravo pripora utemeljil s tem, da pri Adlešičevi ne obstaja ponovitvena nevarnost, poleg tega pa po njegovem mnenju pripor traja "že preko razumnega roka", to je več kot eno leto. Opozoril je tudi, da obtožena po poškodbi roke še vedno potrebuje zdravljenje. Tožilec Sedin Kičin je sodni senat pozval, naj odvetnikov predlog zavrne, poroča STA.

Sicer so danes na sodišču prisluhnili izvedencu strojne stroke Igorju Šmajdku, izvedencu sodne medicine Jožetu Balažicu in policistu Marku Oblaku. Šmajdek je preveril delovanje krožne žage, s katero si je Adlešičeva poškodovala roko. "S takšno žago se zelo težko zgodi nesreča, so pa nesreče vedno mogoče," je na vprašanje obrambe povzel svoje ugotovitve.

Človeška kot je "kompaktna zadeva"

Sebastien Abramov | Foto: Samanta Gomboc Foto: Samanta Gomboc Balažic je pojasnil, da sem ni videl poškodovane roke, ampak se je moral opreti na medicinsko dokumentacijo. Predlagal je, da bi skupaj s Šmajdkom opravila rekonstrukcijo dogodka, ki bi natančneje pokazala, ali in kako bi lahko prišlo do poškodbe, ki je doletela Adlešičevo. Je pa opozoril, da je človeška kost "kompaktna zadeva" in je za njeno rezanje potrebna velika sila.

Oblak se je med opravljanjem službe skupaj s policijskim kolegom pripeljal na kraj nesreče. Pojasnil je, da je bil ob njunem prihodu odrezan del roke na škarpi. Po navodilih operativno-komunikacijskega centra sta roko povila z gazo, jo dala v vrečko, priložila kocki ledu, nato pa sta jo odpeljala v ljubljanski klinični center. V kakšnem stanju je bila žaga, nista videla, poroča STA.

V primeru invalidnosti bi se ji obetalo vsaj 1,22 milijona evrov odškodnine

Obtožnica Adlešičevi in njenemu partnerju Sebastienu Abramovu ter njegovima staršema Tinki Huskić in Gorazdu Colariču očita poskus zavarovalniške goljufije. Abramov, Huskićeva in Adlešičeva so obtoženi po petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Abramov in Adlešičeva sta zaradi ponovitvene nevarnosti od 8. marca lani v priporu.

Adlešičeva si je januarja lani odrezala levo roko. Trdi, da je šlo za nesrečo pri žaganju vej s krožno žago, a je po mnenju tožilca Kičina to storila namerno, da bi od zavarovalnic dobila odškodnino. Adlešičevo je namreč Abramov pred tem življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah. V primeru invalidnosti bi se ji obetalo vsaj 1,22 milijona evrov odškodnine, dodaja STA.

Obramba obtoženih je danes predlagala, naj sodišče pridobi tudi mnenja izvedencev s področij varstva pri delu, biomehanike in plastične kirurgije. Tožilec pa je predlagal, naj si izvedenca Šmajdek in Balažic skupaj ogledata delovanja žage in ocenita možnost poškodbe. Glavno obravnavo bodo nadaljevali v sredo. Obtožnico zoper četverico je tožilstvo vložilo konec julija lani.

Ne spreglejte