SiolNET. Novice Slovenija
3,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sojenje Janši zaradi razžalitve "Kučanovih prostitutk" preloženo

3,77

termometer

Janez Janša |  | Foto: STA
Foto: STA

Sodnica celjskega okrožnega sodišča Alenka Jazbinšek Žgank je današnji začetek ponovnega sojenja predsedniku SDS in premierju Janezu Janši zaradi očitkov o razžalitvi novinark Radiotelevizije Slovenija preložila. V tričlanskem sodnem senatu sta bila namreč dva sodnika porotnika člana stranke SDS, ki jo vodi prav Janša.

Novo sojenje se bo tako začelo predvidoma 1. junija. Janšev zagovornik Franci Matoz pa je napovedal, da bo predlagal 24 novih dokaznih predlogov.

Ponovno sojenje je potrebno, saj je celjsko višje sodišče leta 2019 razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Janšo leta 2018 zaradi razžalitve obsodilo na pogojno zaporno kazen, in jo vrnilo v novo sojenje.

Višje sodišče je to storilo, ker je nadomestno sodnico porotnico na prvostopenjski obravnavi imenovala nepooblaščena oseba, še preden je bila prvotna porotnica razrešena. Novo sojenje na sodišču prve stopnje mora po sklepu višjega sodišča potekati pred popolnoma spremenjenim senatom.

V prvem postopku nepravnomočno obsodba Janše

Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl | Foto: STA , Foto: STA , Celjsko okrožno sodišče je Janšo sicer v prvem postopku zaradi razžalitve novinark Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta. Naložilo mu je tudi plačilo stroškov sodnega postopka v zvezi z žaljivim tvitom na račun novinark. Obe novinarki sta Janšo zaradi tvita tožili tudi odškodninsko.

Janša je na prvem sojenju leta 2018 pojasnjeval vsebino tvita iz marca 2016, v katerem je med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š.".

Kot je takrat dejal v zagovoru, s tvitom ni mislil na spolno, ampak na medijsko prostitucijo, novinarki pa sta vztrajali, da je bil poniževalen in žaljiv do njiju kot žensk in novinark.

Sodišča pri nas zelo različno

Pri nas je vrhovno sodišče v sestavi Rudi Štravs, Mateja Končina Peternel, Karmen Iglič Stroligo, Tomaž Pavčnik in Jan Zobec domnevno s tremi glasovi proti dvema februarja letos odločilo, da Janša Pašek Šetinčevi ni odškodninsko odgovoren za izjavo.

Vrhovni sodniki so takrat menili, da je treba dati prednost svobodi političnega izražanja. "Očitno Vrhovnega sodišča prav nič ne skrbi zelo realen zastraševalni učinek na vse novinarje in urednike, ki si bodo še kdaj upali objaviti ali napisati nekaj, kar ne bo povšeči Janezu Janši," pa je sodbo komentirala Pašek Šetinčeva.

Mojca Pašek Šetinc Novice Vrhovno sodišče: Janši ni treba plačati odškodnine Šetinc Paškovi

Skoraj hkrati pa je višje sodišče v postopku Evgenije Carl odločilo, da je Janša odgovoren in ji je dolžan plačati odškodnino. 

Pašek Šetinčeva je vložila ustavno pritožbo. Kako bo odločilo ustavno sodišče kljub ocenam strokovnjakov s področja svobode izražanja, da gre za zaščiteno izražanje, ni mogoče napovedati. 

Pred časom  sta profesor evropskega prava človekovih pravic na Pravni fakulteti Univerze Bristol Gavin Phillipson ter profesorica ustavnega in medijskega prava in svobode tiska na Univerzi Utah RonNell Andersen Jones na konferenci o svobodi izražanja ocenila, da bi takšna izjava zanesljivo pritegnila veliko pozornost medijev in javnosti in bi politiku lahko tudi škodila, ni pa takšna izjava kazniva, če ni šlo za dobeseden očitek prostituiranja, ampak za metaforo. Več o tem: 
Eugenija Carl Mojca Šetinc Pašek Janez Janša Novice Tuji strokovnjaki: Sporočilo o novinarkah prostitutkah in Kučanu zvodniku ni kaznivo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin