Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
12.51

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

Dominika Švarc Pipan sodniško društvo

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 12.51

3 mesece, 3 tedne

Sodniško društvo: Če je vlada ne upošteva, naj ministrica Švarc Pipan odstopi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25
Dominika Švarc Pipan | V sodniškem društvu so ostro zavrnili očitke ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, da protest sodnikov škoduje državljanom.  | Foto Bojan Puhek

V sodniškem društvu so ostro zavrnili očitke ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, da protest sodnikov škoduje državljanom.

Foto: Bojan Puhek

"Če njeni argumenti v vladi niso slišani, je po naši oceni edina pot, da na nespoštovanje temeljne pravne ureditve Republike Slovenije opozori s svojim odstopom. Le tako lahko zavaruje svojo strokovno integriteto. Sicer njena izvajanja o zavezi vladavini prava ostajajo na zgolj deklarativni ravni," so glede petkove izjave ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan zapisali v Slovenskem sodniškem društvu. 

Poudarili so, da pozdravljajo izjavo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan glede pogajanja o plačah v javnem sektorju. Toda uresničitev ustavne odločbe ni del socialnega dialoga, temveč je njen namen zagotovitev ustreznega ustavnega statusa sodstva, menijo.

V odzivu so navedli, da vlada pod krinko nujnosti prenove plačnega sistema celotnega javnega sektorja odlaga z izvršitvijo ustavne odločbe. S tem sporoča, da sodne veje oblasti ne šteje kot samostojne, enakopravne in enakovredne veje oblasti. Menijo, da je namen pogajanj o plačah v javnem sektorju med vlado in sindikati zagotovitev primernega socialnega statusa javnih uslužbencev. "V ustavi je navedeno, da je Slovenija socialna država. Navedeno je tudi, da je pravna država. Navedeno se nikakor ne izključuje," so poudarili.

Dominika Švarc Pipan
Novice Dominika Švarc Pipan: Med sodniki in tožilci vre. A smo blizu dogovora. #video

V društvu so se na četrtkovo izjavo ministrice za pravosodje, da bo odločba ustavnega sodišča o sodniških plačah izvedena, vendar z zamikom, odzvali, da slovenski pravni red ne pozna instituta zamika pri uresničevanju odločbe ustavnega sodišča. "Ministrica se mora kot pravnica tega dobro zavedati. Težko razumljivo je, da z izgovorom, da gre za kolegijski organ, pritrjuje političnim argumentom vlade, ki se je odločila za nespoštovanje roka, določenega v ustavni odločbi. Sprašujemo se, ali se ob tem zaveda, pri kako nevarnem vzpostavljanju novih standardov sodeluje," so navedli v društvu.

"Če njeni argumenti v vladi niso slišani, je po naši oceni edina pot, da na nespoštovanje temeljne pravne ureditve Republike Slovenije opozori s svojim odstopom. Le tako lahko zavaruje svojo strokovno integriteto. Sicer njena izvajanja o zavezi vladavini prava ostajajo na zgolj deklarativni ravni," so zapisali.

Spotkast Dominika Švarc Pipan
Novice Spotkast z Dominiko Švarc Pipan: Ne smemo si zatiskati oči pred realnostjo

Od leta 2012 se sodniške plače niso usklajevale z inflacijo

Poudarili so še, da se plače sodnikom od leta 2012 v primerjavi s plačami funkcionarjev drugih dveh vej oblasti niso usklajevale z inflacijo, razen dvakrat. Zato ocenjujejo, da so se sodniške plače v primerjavi s plačami poslancev in vladnih funkcionarjev znižale za več kot četrtino. Posledica tega bodo tudi drastično nižje pokojnine funkcionarjev ene veje oblasti v primerjavi z drugima, so opozorili.

V sodniškem društvu so ob tem ostro zavrnili očitke, da protest sodnikov škoduje državljanom. "Gre za mešanje vzroka in posledic. V škodo državljank in državljanov je, da drugi veji oblasti ne spoštujeta temeljnega postulata, to je vladavine prava," menijo v društvu.

Švarc Pipanova sprejela odstop državne sekretarke

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je sicer danes sprejela odstop državne sekretarke Valerije Jelen Kosi, so sporočili z ministrstva. Jelen Kosijeva je odstopno izjavo zaradi nespoštovanja ustavne odločbe glede sodniških plač podala v četrtek.

Ustavno sodišče je junija lani odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja. To se ni zgodilo, zato so sodniki v četrtek za eno uro protestno prekinili delo, pridružili pa so se jim tožilci.

Dominika Švarc Pipan
Novice Švarc Pipanova po protestu sodnikov: Umirimo žogico, ne zaostrujte položaja #video
Ne spreglejte