Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2022,
11.07

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

25

Natisni članek

Celje sojenje Franci Matoz Janez Janša Janez Janša

Sreda, 9. 2. 2022, 11.07

2 leti, 2 meseca

Sodišče v primeru Kučanove prostitutke ni izločilo dveh sodnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

25

Franci Matoz | Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je zahteval izločitev predsednice celjskega okrožnega sodišča Petre Giacomelli in ene od sodnic porotnic. | Foto STA

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je zahteval izločitev predsednice celjskega okrožnega sodišča Petre Giacomelli in ene od sodnic porotnic.

Foto: STA

Začasni predsednik celjskega višjega sodišča Branko Aubreht je v ponedeljek zavrnil zahtevo Janševega odvetnika Francija Matoza, ki je prejšnji teden zahteval izločitev sodnice Petre Giacomelli in sodnice porotnice Liljane Kač. Sojenje Janši bi se zaradi očitkov o razžalitvi novinark RTV Slovenija danes lahko nadaljevalo, a se zaradi Janševe okužbe z novim koronavirusom, ni. Predvidoma se bo nadaljevalo konec februarja.

Novinarka Evgenija Carl in urednica TVS Mojca Šetinc Pašek tožita predsednika SDS in premierja Janeza Janšo, ker je o njima leta 2016 na Twitterju zapisal, da sta odsluženi Kučanovi prostitutki, ker sta objavili, da so "vidni člani SDS" v Legiji smrti. Takole je zapisal:

Matoz je na četrtkovem začetku ponovljenega sojenja Janši zahteval izločitev dveh sodnic. Izločitev sodnice porotnice Liljane Kač je zahteval zato, ker je od leta 2017 zaposlena v službi za pravno pomoč celjskega sodišča. S tem naj bi kršila načelo nepristranskosti in naj ne bi mogla objektivno odločati o postopku zoper Janšo. Sodišče je Matozovo zahtevo zavrnilo.

Eugenija Carl Mojca Šetinc Pašek Janez Janša
Novice Matoz za izločitev porotnice in predsednice sodišča na sojenju Janši o razžalitvi novinark

Ker je predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli do zdaj zavrgla vse predloge Janševe obrambe, pa je Matoz zaradi dvoma o njeni nepristranskosti zahteval tudi njeno izločitev. A tudi to zahtevo je predsednik sodišča Aubreht zavrnil kot neutemeljeno. V sklepu je zapisal, da ni omajan videz nepristranskosti sodišča, zato se je zahteva obrambe za izločitev Giacomellijeve izkazala kot neutemeljena.

Janša je sicer danes na Twitterju sporočil, da je bil pri samotestiranju pozitiven na koronavirus. 

Janez Janša
Novice Janša okužen s koronavirusom
Ne spreglejte