Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 10. 2021,
10.29

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

187

Natisni članek

SD Janez Janša Janez Janša

Sreda, 27. 10. 2021, 10.29

1 leto, 5 mesecev

Janša o odločitvi sodišča o vili Moskovič: Povejte, koliko ste za vilo plačali? Preprosto, številko napišite.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,95

187

Janez Janša | Sodišče je izdalo zamudno sodbo in odločilo, da mora Janez Janša SD plačati odškodnino.  | Foto STA

Sodišče je izdalo zamudno sodbo in odločilo, da mora Janez Janša SD plačati odškodnino.

Foto: STA

Okrajno sodišče v Velenju je razsodilo o tožbenem zahtevku Socialnih demokratov proti premierju Janezu Janši zaradi izjav in tvitov o "ukradeni židovski vili". Sodba še ni pravnomočna.  "Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ," so odločitev sodišča komentirali v kabinetu predsednika vlade. Janša pa je popoldan na družabnem omrežju SD opozoril, da prehitevajo in jih pozval, naj razkrijejo, koliko so plačali za vilo.

Sodišče je izdalo zamudno sodbo in odločilo, da mora Janša SD plačati deset tisoč evrov odškodnine ter v roku 15 dni na svojem profilu na Twitterju objaviti opravičilo.

Glavni tajnik SD Dejan Levanič je v odzivu zapisal, da bodo Socialni demokrati deset tisoč evrov v celoti namenili v dobrodelne namene. 

Napoved Levaniča, da se bodo odrekli denarju, je zelo hitra, sodba še ni pravnomočna, odvetnik Janeza Janše Franci Matoz pa je napovedal pritožbo na višje sodišče.

Premier in predsednik SDS Janša pa se je na zmagoslavna sporočila iz SD o sodni zmagi odzval tako:

Po neuradnih informacijah premier Janez Janša po tožbi SD iz junija letos, tožbo je pripravila odvetniška pisarna Pirc Musar & Lemut Strle, ni prejel vabila na obravnavo ali obvestila, da poteka kak postopek. Tudi sodbe ali obvestila, da je bila sodba izdana, do danes popoldan, ko so mediji poskušali dobiti odzive, še ni dobil. Zaradi predsedovanja in številnih drugih obveznosti je mogoče, da so z osebnim vročanjem bile težave, a v tem primeru bi moralo ostati obvestilo v nabiralniku, ki ga pa ni bilo opaziti.

V kabinetu predsednika vlade so se na informacije o zamudni sodbi odzvali tako: "Gre za  prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe. Da bi bila farsa popolna, je v tem konkretnem primeru to sodišče odločalo o tožbi - Socialnih demokratov. Česa podobnega niso počela niti vojaška sodišča v bivši SFRJ," so zapisali. 

Spor poteka o dilemi, kako je stranka SD pridobila stavbo centrale stranke, ki so jo dobili z menjalno pogodbo za del stavbe parlamenta: za poslopje nekdanje centralnega komiteja zveze komunistov na Tomšičevi. Ko je nepremičnino, ki so jo menjali, SD pridobila, so bile druge stranke prepovedane. Izvira iz časov diktature zveze komunistov. Tudi  Stavba na Levstikovi ima zgodovinski madež. Po vojni je bila sekvestirana kot lastnina judovskega trgovca Feliksa Moskoviča, ki je s celotno družino pred tem umrl v koncentracijskem taborišču, mrtvega pa so ga obtožili kolaboracionizma. Premoženje je v posest prevzela država. Pozneje so dediču družine po sodnih sporih izplačali nadomestilo, nepremičnine pa v upravljanje nikoli ni dobil, namenjena je bila za funkcionarje prejšnjega režima. Več o tem dogajanju, z odzivi SD, lahko preberete tukaj: SD: VILA NI BILA ZAPLENJENA JUDOVSKI DRUŽINI MOSKOVIČ

Več o ozadju spora si lahko preberete spodaj. 

Janša Fajon
Novice SD toži Janšo zaradi domovanja na Levstikovi
Levstikova ulica SD
Novice Evropska judovska skupnost želi nazaj stavbo SD
Tanja Fajon
Novice Fajonova zavrnila vračanje stavbe SD judovski skupnosti
Ne spreglejte