SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Evropska judovska skupnost želi nazaj stavbo SD

10

termometer

Levstikova ulica SD |  | Foto: Google Street View
Foto: Google Street View

Na predsednico stranke SD Tanjo Fajon se je s pismom obrnil predsednik Evropske judovske skupnosti Rabbi Menachem Margolin. Zapisal je, da bi lahko popravili zgodovinsko napako in vrnili hišo, kjer ima stranka sedež, Judovski skupnosti Slovenije.

Menachem Margolin je zapisal, da je bila stavba na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima stranka SD svoj sedež, do leta 1943 v lasti Felixa Moskovića, ki so ga kasneje z družino odpeljali v koncentracijsko taborišče Azuschwitz. Dodal je, da je bila nato hiša prodana pod vprašljivi pogoji, podržavljena in uporabljena za komunistično partijo.

"Opazili smo, da se je že razpravljajo o prenosu lastništva stavbe na Levstikovi 15 na Slovensko judovsko skupnost kot del dogovora o skupnem premoženju brez dedičev, ki je nekoč pripadal slovenskim judom, umorjenim med holokavstom," je zapisal v pismu.

"Menimo, da bi bila to primerna, pravična in moralna uporaba doma gospoda Moskoviča in bi bila popravljena zgodovinska napaka," je še dodal.

Domovanje stranke SD je bilo v preteklosti že večkrat aktualna tema, vzeta pod drobnogled. Kot so pred časom pojasnili v stranki, so do hiše prišli, potem ko so jo zamenjali za del stavbe na Tomšičevi ulici 5 z Vlado republike Slovenije. Takrat so z menjalno pogodbo prišli do hiše na Levstikovi 15, ki je bila pred tem v lasti Republike Slovenije.

Celotno pismo si lahko preberete tukaj.

Pismo evropski judje Fajon | Foto: Zajem zas Foto: Zajem zas

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 66
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin