Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
31. 1. 2018,
15.56

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

4

Natisni članek

Igor Kaučič drugi tir ustavno sodišče vrhovno sodišče Andraž Teršek

Sreda, 31. 1. 2018, 15.56

6 let, 4 mesece

Po odločitvi ustavnega sodišča glede zakona o referendumu in ljudski iniciativi

"Sodišče mora zdaj ugotoviti, ali so nepravilnosti vplivale na rezultat referenduma" #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

4

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje | Foto Urad vlade za komuniciranje

Foto: Urad vlade za komuniciranje

"Odločitev ustavnega sodišča ne more vplivati na pretekle referendume, lahko pa vpliva na referendum o drugem tiru in vse prihodnje referendume," je sodbo ustavnega sodišča o odločitvi glede zakona o referendumu in ljudski iniciativi komentiral ustavni sodnik Igor Kaučič. Andraž Teršek dodaja, da je treba sistemsko urediti postopek referenduma.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je zakon o referendumu in ljudski iniciativi v neskladju z ustavo, ker referendumski spor pred vrhovnim sodiščem ni urejen jasno in pomensko določljivo.

"Odločitev ustavnega sodišča ne more vplivati na pretekle referendume, lahko pa vpliva na referendum o drugem tiru in vse prihodnje referendume," pravi Igor Kaučič.

Video: Planet TV


Preberite še:

Referendumska zakonodaja neustavna. Bomo znova odločali o drugem tiru? 


"Vrhovno sodišče mora ugotoviti, ali bi lahko nepravilnosti vplivale na rezultat"

Ustavni pravnik Igor Kaučič ne želi ugibati, kako se bo odločilo vrhovno sodišče. | Foto: STA , Ustavni pravnik Igor Kaučič ne želi ugibati, kako se bo odločilo vrhovno sodišče. Foto: STA , Po njegovem mnenju je ustavno sodišče vrhovnemu naložilo, da v tem konkretnem primeru ugotovi, ali so bile v tem referendumskem postopku storjene nepravilnosti, ki so vplivale ali bi lahko vplivale na izid glasovanja. Gre za nepravilnosti (po kakovosti in ne po številčnosti), ki bi prizadele poštenost referendumskega postopka in privedle do drugačnega izida glasovanja.

"V prvem primeru bo moralo vrhovno sodišče razveljaviti glasovanje in odrediti ponovno glasovanje (oz. referendum), v drugem, če takih nepravilnosti ne bo ugotovilo, pa mora zavrniti pritožbo," meni Kaučič.

"Odločitev je torej v rokah vrhovnega sodišča, ki bo moralo presoditi, ali je šlo za take nepravilnosti ali ne. In četudi ugotovi, da je šlo za take nepravilnosti, to ni dovolj, temveč bo moralo oceniti, ali so bile te take, da so vplivale ali bi lahko vplivale na izid glasovanja," dodaja Kaučič.

Ker je potrebna temeljita analiza referendumskega postopka, Kaučič ne želi ugibati, kako se bo vrhovno sodišče odločilo.


Preberite še:

Kovačič pričakuje, da bo referendum o drugem tir razveljavljen #video 


Teršek: Lahko bi razveljavili referendum

Andraž Teršek meni, da mora oblast informirati o vseh okoliščinah, za in proti. | Foto: STA , Andraž Teršek meni, da mora oblast informirati o vseh okoliščinah, za in proti. Foto: STA , Ustavni pravnik Andraž Teršek meni, da obstajajo oprijemljivi stvarni razlogi, da bi se lahko razveljavilo tudi referendum o drugem tiru. "To je špekulacija. Ni nujno, da si bo vrhovno sodišče upalo/drznilo poseči po tej skrajni sankciji. Vsekakor pa je treba nemudoma sistemsko urediti postopek referenduma od začetka do konca za močno nadzorno vlogo sodišč oz. vrhovnega sodišča," je dejal Teršek.

Dodaja, da je treba razumeti, da javna oblast ne sme nastopati kot agitator za samo eno, njeno, edino pravo rešitev.

"Nastopati mora kot servis javnosti, kot javna oblast, ki ljudstvo kakovostno informira o vseh dejstvih in okoliščinah, za in proti, transparentno in enakopravno. Samo tako lahko porablja javni denar. To kot bistvo sporoča ustavno sodišče," je še povedal.

Vrhovno sodišče ima na voljo več možnosti:

– Če ne ugotovi nepravilnosti v referendumskem postopku oziroma ugotovi nepravilnosti, ki niso vplivale na izid glasovanja, lahko zavrne pritožbo,

– če ugotovi nepravilnosti v referendumskem postopku, ki so vplivale na izid glasovanja, ugodi pritožbi, razveljavi referendum in odredi novega. Če bi se to zgodilo, bi morala DVK v dveh dneh po prejemu odločitve razpisati nov datum glasovanja.

– ugodi pritožbi, razveljavi glasovanje in samo ugotovi izid referenduma. To bi se zgodilo, če bi bile nepravilnosti take, da so sicer vplivale na izid glasovanja, vendar je njihove posledice mogoče odpraviti z ugotovitvijo drugačnega izida referenduma.

Ne spreglejte