Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 1. 2018,
13.28

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

6

Natisni članek

ustavno sodišče drugi tir Miro Cerar

Sreda, 31. 1. 2018, 13.28

6 let, 2 meseca

Kovačič pričakuje, da bo referendum o drugem tir razveljavljen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

6

Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Premier Miro Cerar razume odločitev ustavnega sodišča glede referendumske zakonodaje, se mu pa zdi nenavadno, da zakonodaja, ki je veljala praktično od osamosvojitve, prav v primeru referendumskih postopkov o zakonu o drugem tiru ni prestala ustavne presoje. Glede drugega tira bo vlada, kot je dejal, spoštovala odločitev vrhovnega sodišča.

"Razumem, da se je ustavno sodišče odločilo, je pa nenavadno, da je bil zakon, ki je veljal praktično od začetka osamosvojitve in smo po njem izvedli na desetine referendumov, v tem primeru prvič na preizkusu ustavnosti," je ob robu sejma Natour Alpe-Adria dejal Cerar.

Ob tem je znova poudaril, da je gradnja drugega železniškega tira Divača-Koper nujna, saj bodo prometni tokovi Slovenijo sicer zaobšli. Projekt je, tako pravi Cerar, tik pred izvedbo, zanj je Slovenija pridobila tudi veliko evropskih sredstev. "Gre za mesece, ki so za nas lahko usodni," je poudaril.

Video: Planet TV

Kovačič: Postopek ni bil legitimen

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič, ki je s pritožbo zoper poročilo o izidu glasovanja na referendumu sprožil prvi tovrsten referendumski spor v Sloveniji, pozdravlja današnjo odločitev ustavnih sodnikov o referendumski zakonodaji.

Kovačič kot edini logičen razplet vidi razveljavitev referenduma in razpis novega. "Postopek ni bil legitimen, ker ni bilo enakih možnosti za obe strani. Referendum je bil očitno nelegitimen in ne sme bili legalen," je povedal Kovačič.

Kot je za Planet TV dejal Kovačič, ima vrhovno sodišče za odločitev 30 dni časa.


Referendumska zakonodaja neustavna. Bomo znova odločali o drugem tiru? 


"Drugi tir ne sme biti pokopan"

Vlada bo po premierjevih besedah spoštovala odločitev vrhovnega sodišča glede referendumskega postopka v primeru zakona o drugem tiru, želi pa si čimprejšnjega začetka gradnje projekta, ki je trenutno v mirovanju. "Drugi tir ne sme biti pokopan, če bo, bo pokopana Slovenija, na transportnem zemljevidu nas ne bo," je še zatrdil Cerar.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da sta zakona o referendumu in ljudski iniciativi ter del zakona o volilni in referendumski kampanji v neskladju z ustavo. Ni pa niti ugotavljalo niti presojalo, ali je v konkretnem referendumskem postopku o zakonu o drugem tiru vlada ravnala v skladu z opisanimi zahtevami. O tem bo odločalo vrhovno sodišče, ki se je s prošnjo za presojo tudi obrnilo na ustavno sodišče.

Na ministrstvu za infrastrukturo bodo odločitev ustavnega sodišča podrobno preučili. "Ministrstvo verjame, da bo zakon o drugem tiru uveljavljen. Zato izvaja tiste aktivnosti, ki so potrebne, da se projekt gradnje drugega tira v celoti uresniči takoj po odločitvi vrhovnega sodišča. Ne želimo izgubiti priložnosti, da z drugim tirom Slovenija postane logistična platforma za Evropo in svet," so zapisali v izjavi za javnost.

Ne spreglejte