Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2024,
18.50

Osveženo pred

2 uri, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

davčna reforma sindikati delodajalci

Petek, 13. 9. 2024, 18.50

2 uri, 2 minuti

Socialni partnerji na nasprotnih bregovih glede predlaganih davčnih sprememb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Predstavniki delodajalcev so na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) ponovno nasprotovali predlogu davčnih sprememb in predlagali njegov umik iz zakonodajnega postopka, ki pa ni dobil podpore. Sindikalna stran na drugi strani spremembe podpira. Člani ESS so bili medtem bolj enotni glede prihajajočih sprememb v zdravstvenem sistemu.

Kot je na novinarski konferenci po koncu seje povedal Mitja Gorenšček iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), so danes znova poudarili, da predlagani davčni paket ne bo povečal produktivnosti in privlačnosti slovenskega poslovnega okolja za tuje vlagatelje in privabljanja kadrov. "Naše mnenje je še vedno, da gre za kozmetično krpanje nekaterih zakonov, da je paket nesistematičen in nedomišljen, da ne prinaša gospodarstvu skoraj nič novega," je opozoril.

Veliko pomislekov na delodajalski strani

Poskus razvojne kapice sicer pozdravljajo, a opozarjajo, da ta velja samo za tuje rezidente. "Izrazili smo pomislek, da bi lahko s tem zakonom spodbudili več domačih strokovnjakov, da se ti najprej zaposlijo v tujini in se potem kot tuji rezidenti vrnejo k nam," je pojasnil Gorenšček.

Podpore delodajalske strani prav tako niso dobile višje trošarine na sladke pijače. Po njihovi oceni gre za "nedomišljeno potezo", pri kateri pogrešajo določitev namenskega zbiranja in porabe zbranih sredstev.

Delodajalska stran je v zvezi z obravnavo davčnega paketa v okviru ESS opozorila tudi na kršitve pravil ESS, saj ga socialni partnerji niso obravnavali pred potrditvijo na vladi, ter člane ESS pozvala, naj se v prihodnje kršitvam izognejo.

Sindikalisti: Prvi koraki so narejeni 

Sindikalna stran pa predlog davčnih sprememb vidi kot zelo pomemben korak pri urejanju trga dela, zmanjševanju prekarnosti in zagotavljanju večje pravičnosti. Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je omenil spremembe sistema normirancev. "Ni pravično, da zaposleni plačujejo od svojih plač višje prispevke kot nekdo, čigar prihodek je na primer 100 tisoč evrov," je dejal in izrazil pričakovanje, da bo kmalu prišlo tudi do tega, da bodo vsi samostojni podjetniki plačevali prispevke od dejanskih prihodkov.

ESS je obravnaval tudi predlog ministrstva za finance glede uskladitve dohodninskih razredov in olajšav, čemur sta nasprotovali tako delodajalska kot sindikalna stran. Oboji so prepričani, da predvideni znesek olajšav ne bi pokril niti minimalnih življenjskih stroškov na letni ravni. "Če so minimalni življenjski stroški na letni ravni nekaj več kot 8.300 evrov, bi v tem primeru davčna olajšava znašala približno 5.100 evrov, kar pomeni, da bi še vedno ostala razlika med minimalnimi življenjskimi stroški in tem, kolikor bi država priznala olajšavo," je ponazoril Zorko.

Ministrstvo za finance je po njihovi oceni spregledalo tudi dejstvo, da v lanskem letu zaradi poplav ni bilo uskladitve dohodninskih razredov in olajšav. Glede tega so socialni partnerji sprejeli sklep, da bo ministrstvo ustanovilo strokovni odbor, ki naj bi ponovno pregledal celoten predlog in poskušal najti nov odstotek uskladitve.

Socialni partnerji so se seznanili s poročilom o izvajanju zakona o dolgotrajni oskrbi. Kot je poudaril predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, gre za pomemben zakon, glede katerega pa je bilo zelo malo socialnega dialoga, njegova obravnava na ESS pa se ni končala tako, kot bi se morala. Sindikati so na seji predvsem opozorili na izzive, ki se pojavljajo pri njegovi implementaciji, kot je pomanjkanje kadrov v zavodih, ki bodo izvajali dolgotrajno oskrbo.

Na seji so se dogovorili za ustanovitev strokovnega odbora, ki bo spremljal implementacijo zakona o dolgotrajni oskrbi. V roku 30 dni pričakujejo analizo ministrstva za solidarno prihodnost, na podlagi katere bodo nato lahko delojemalci in delodajalci pripravili priporočila, je povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Miro Smrekar. Ustanovitev strokovnega odbora je pozdravil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec.

Klemen Boštjančič, Matjaž Han
Novice Vlada potrdila prvi sveženj davčnih predlogov
Klemen Boštjančič
Novice Predlog davčnih sprememb z nekaj popravki v sredo na vladi
ZZZS
Novice Za ZSSS nekatere rešitve davčnih sprememb dobre, podroben komentar po preučitvi
Ne spreglejte