Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2024,
9.28

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
ZZZS Klemen Boštjančič davčna reforma

Natisni članek

Četrtek, 30. 5. 2024, 9.28

1 mesec, 2 tedna

Za ZSSS nekatere rešitve davčnih sprememb dobre, podroben komentar po preučitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
ZZZS | Na ZZZS so pozdravili predlog opcijskega nagrajevanja delavcev. | Foto STA

Na ZZZS so pozdravili predlog opcijskega nagrajevanja delavcev.

Foto: STA

Za ZSSS je predlog prvega paketa davčnih sprememb, ki ga je v sredo predstavilo finančno ministrstvo, pričakovan. V zvezi sicer z uradnimi gradivi še niso seznanjeni, zato predlaganih rešitev niso podrobneje komentirali, v prvem odzivu pa pozdravljajo predvsem rešitve glede nagrajevanja delavcev in poseg v sistem obdavčitve normirancev.

Klemen Boštjančič
Novice Minister Boštjančič o paketu davčnih sprememb: z novimi ukrepi želijo večji produktivnost in konkurenčnost

Kot so za STA sporočili iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), v prvem paketu glede na razprave na strateškem svetu večjih sprememb, kot so bile predstavljene, niso pričakovali, bodo pa spremembe podrobneje komentirali, ko bodo preučili uradno gradivo.

So pa pozdravili predlog opcijskega nagrajevanja delavcev v predlaganih oblikah, prav tako omejevanje opravljanja dela prek normiranih samostojnih podjetnikov oziroma t. i. normirancev, ki so po mnenju svobodnih sindikatov v določenih oblikah postali mesto za izogibanje plačevanja davkov.

Davčne spremembe v veljavo leta 2025

Ministrstvo za finance želi sicer s prvim paketom davčnih sprememb odgovoriti na nekatere razvojne izzive gospodarstva, kot je dvig dodane vrednosti in produktivnosti, obenem pa odpraviti nekatere pomanjkljivosti sistema.

Predlagani ukrepi bodo šli po predvideni današnji potrditvi izhodišč na vladi nato v obliki zakonodajnih predlogov v naslednjih dneh v javno obravnavo. Vlada naj bi jih dokončno potrdila v septembru, DZ pa pravočasno za njihovo uveljavitev s 1. januarjem 2025.

Predlog novega paketa predlogov sprememb, tudi na področju razbremenitve dela in obdavčitve presežnega premoženja, na ministrstvu napovedujejo do konca leta.

Ne spreglejte