SiolNET. Novice Slovenija
8,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sneg bo! Še prej pa poledica in žled.

8,73

termometer

Zima, sneg, vreme, mraz
Foto: Ana Kovač

"Zdaj bomo doživeli tudi tako bolj belo zimo," napoveduje vremenoslovec Brane Gregorčič. Jutri bo snežilo po vsej Sloveniji, zapadlo bo od 10 do 20 centimetrov snega, nova pošiljka prihaja že prihodnji teden. Še pred tem bo danes deževalo, zato obstaja možnost poledice in žleda.

Izjemno nizke temperature se počasi poslavljajo. Danes čez dan se bo živo srebro že dvignilo nad ledišče, najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 5 stopinj Celzija.

Na jugozahodu, jugu in v osrednji Sloveniji bo pretežno oblačno, ponekod na Primorskem megleno, drugod delno jasno. Popoldne in zvečer bodo predvsem na Primorskem in Notranjskem že manjše padavine.

Ceste bodo poledenele, zato previdno. Ceste bodo poledenele, zato previdno. Foto: STA

Pozor, možnost poledice

"Zaradi dotoka toplejšega zraka bo ponoči in jutri v večjem delu Slovenije sprva deževalo, zaradi vremenske zgodovine in mrzlih tal bo lahko ponekod nastala poledica," opozarja Gregorčič. Ledene obloge bodo nastajale predvsem v severnem delu Slovenije, kjer bo prevetritev slabša.

Največja nevarnost poledice bo že danes zvečer in ponoči, jutri dopoldne pa bolj ali manj le še v kakšnih kotlinah in dolinah.

Na območju med severno Primorsko in Koroško ni izključena niti možnost nastanka žleda, vendar ne v velikih razsežnostih, navaja meteorolog.

Snežna odeja se bo zaradi mrzlih tal in hladnega vremena v prihodnjih dneh obdržala, nova pošiljka prihaja prihodnji teden. Snežna odeja se bo zaradi mrzlih tal in hladnega vremena v prihodnjih dneh obdržala, nova pošiljka prihaja prihodnji teden. Foto: Ana Kovač

Zapadlo bo deset centimetrov snega, v torek nova pošiljka

Juri čez dan, ko bomo namerili od -3 do 3 stopinje Celzija, bo dež začel hitro prehajati v sneg, popoldne bo sneženje zajelo vso državo, z izjemo priobalnega pasu in Goriške.

"Pričakujemo, da bo od jutri popoldne do sredine noči na soboto, ko bo sneženje ponehalo, v večjem delu Slovenije, tudi po nižinah, zapadlo okoli deset, največ 20 centimetrov snega. V gorah nad tisoč metri nadmorske višine, kjer bo ves čas snežilo, pa še nekoliko več," je povedal Gregorčič.

Zaradi mrzlih tal in hladnega vremena v prihodnjih dneh se bo snežna odeja obdržala, sicer pa se že v prihodnjem tednu, od torka dalje, v notranjosti države obeta nova pošiljka snega.

Na območjih manjšega pretoka, predvsem akumulacijskih jezerih se je zaradi nizkih temperatur v zadnjih dneh naredila ledena skorja celo na reki Soči. Leden pokrov je tako deloma imelo že jezero nad hidroelektrarno Solkan, še nekoliko debelejši ledeni oklep pa jezero na Mostu na Soči. Domačini v zadnjih letih česa takega ne pomnijo. STA

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 25
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin