SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SMC: sprejem zakona o fiskalnem pravilu razumemo kot temeljni državotvorni akt

1

termometer

 | Foto:
Neuradno še vedno potekajo pogajanja o vsebini zakona. Pod vprašajem so glasovi SDS in NSi.

Vodje poslanskih skupin koalicije so podpisali izjavo, da delovni osnutek dopolnil, ki je nastal v okviru usklajevanj izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu med SMC, DeSUS, SD, SDS, NSi, ZaAB ter poslancema narodnosti, skupaj z obstoječim predlogom zakona predstavlja ustrezna izhodišča za nadaljnjo obravnavo zakona.

Skupna izjava vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer, vodje poslancev DeSUS Franca Jurše in vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana sicer prinaša nekakšno zagotovilo opoziciji, da bodo njeni predlogi k zakonu o fiskalnem pravilu upoštevani v nadaljnji obravnavi. A tik pred zdajci še vedno ostaja odprto vprašanje, ali bo predlog zakona nocoj v DZ dobil potrebnih 60 glasov oz. zeleno luč za nadaljnjo obravnavo. SMC: sprejem zakona o fiskalnem pravilu razumemo kot temeljni državotvorni akt V skupni izjavi, ki so jo posredovali iz SMC, je priložen delovni osnutek dopolnil, ki je nastal v dosedanjem usklajevalnem procesu med parlamentarnimi strankami SMC, DeSUS, SD, SDS, NSi, ZaAB ter poslancema narodnih skupnosti in predstavlja ustrezna vsebinska izhodišča za nadaljnjo obravnavo zakona o fiskalnem pravilu.

V poslanski skupini SMC so navedli, da razumejo sprejem zakona o fiskalnem pravilu kot enega temeljnih državotvornih aktov za postopno konsolidacijo in nadaljnjo stabilizacijo javnih financ ter za nadaljnji gospodarski in družbeni razvoj države. Z zadovoljstvom pozdravljajo dosedanje konstruktivno sodelovanje in široko podporo parlamentarnih strank ter obeh poslancev italijanske in madžarske narodne skupnosti v procesu obravnave predloga zakona o fiskalnem pravilu. Zakon bo omogočil izvajanje fiskalnega pravila DZ se je z vladnim predlogom zakona o fiskalnem pravilu seznanil v torek, ko sta premier Miro Cerar in finančni minister Dušan Mramor povedala, da določa zelo strog okvir za vodenje javnofinančne politike. Ali je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo, bo znano po glasovanju danes zvečer, pri tem pa bodo potrebni glasovi vsaj dveh tretjin vseh poslancev.

Zakon bo omogočil izvajanje fiskalnega pravila, po katerem morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno najmanj uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. To pravilo je Slovenija zapisala v ustavo maja 2013, doslej pa še ni sprejela tudi izvedbenega zakona, kar bi sicer morala storiti že do novembra 2013.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin