Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 7. 2014,
16.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SMC

Četrtek, 31. 7. 2014, 16.57

6 let, 7 mesecev

SMC bo za predsednika parlamenta predlagala Milana Brgleza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stranka Mira Cerarja bo, potem ko je od kandidature za predsednika državnega zbora odstopil prvak DeSUS Karl Erjavec, za predsednika predlagala podpredsednika SMC Milana Brgleza, so sporočili iz SMC.

Po napovedih lahko Brglez v petek računa na zadostno podporo poslanskih kolegov. Podporo predlogu zmagovalne stranke nedavnih predčasnih parlamentarnih volitev so že napovedali v SD, DeSUS in ZaAB, v NSi predlogu ne bodo nasprotovali, v Združeni levici pa se bodo o tem še posvetovali. Glede na izjave v drugi največji parlamentarni stranki, SDS, Brglez na njihovo podporo najverjetneje ne more računati.

Za izvolitev je potrebnih 46 glasov Za izvolitev kandidata je potrebnih 46 glasov, torej absolutna večina v državnem zboru.

O podpori kandidatu SMC se je vodstvo stranke popoldne, po seji vlade, na sedežu ločeno pogovarjalo tudi s predsednikoma SD in NSi, Dejanom Židanom in Ljudmilo Novak. Pričakovati je, da bodo Socialni demokrati kandidata podprli, medtem ko mu Nova Slovenija ne bo nasprotovala.

Židan je dejal, da petkovega oblikovanja državnega zbora ne bodo ovirali. "Moj predlog predsedstvu stranke bo, da najmočnejši poslanski skupini damo možnost, da se izkaže, če bo kandidat korekten." Kot je Židan razumel Cerarjeve besede, naj bi šlo za resnega, ne začasnega predsednika parlamenta. Novakova je napovedala, da se bodo o podpori kandidatu odločili jutri zjutraj. Zavedajo se, da "parlament potrebuje predsednika", je dejala.

"Večkrat sem že videla, kako zna Karl Erjavec hitro spremeniti mnenje" Predsednica krščanskih demokratov je sicer presenečena nad odstopom Karla Erjavca od kandidature. Ta naj bi se umaknil tudi zato, ker naj ne bi bili izpolnjeni njihovi pogoji. "Ko sem brala osnutek koalicijskega sporazuma, sem videla, da so zahteve DeSUS izrecno zapisane, naši predlogi pa ne. Večkrat sem že videla, kako zna Karl Erjavec hitro spremeniti mnenje."

V Združeni levici se medtem glede podpore kandidatu za predsednika DZ še niso opredeljevali. "Malo je čudno, da Erjavec tako hitro spreminja situacijo, po drugi strani pa spet pričakovano," je zadevo komentiral Matjaž Hanžek. Kot je dodal, bodo o podpori premislili po tem, ko bodo izvedeli ime ali imena, če bo SMC predlagala več kandidatov.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec si je, potem ko je po koalicijskih pogajanjih povedal, da bo v petek predvidoma kandidat za predsednika DZ, premislil. Za predsednika DZ ne bo kandidiral.

Jurša: Stranka DeSUS v tej fazi ne bo predlagala svojega kandidata Poslanec DeSUS Franc Jurša pa je znova pojasnil, da bo DeSUS na petkovi ustanovni seji DZ za predsednika DZ podprla kandidata iz Stranke Mira Cerarja, ki je na nedavnih parlamentarnih volitvah zmagala.

Erjavec, ki je nekaj časa veljal za kandidata, se je kandidaturi odpovedal predvsem zato, ker se ne ve, kdo bo v koaliciji in ali bo Stranka Mira Cerarja spoštovala to, kar je bilo rečeno, ni pa bilo napisano, pravi Jurša. Prav tako so po njegovih besedah razlog za Erjavčevo odpoved kandidaturi "začetne težave, ki se bodo gotovo pojavile v zvezi z vprašanjem Janeza Janše". Stranka DeSUS tako v tej fazi ne bo predlagala svojega kandidata za predsednika DZ, je zagotovil Jurša.

Ne spreglejte