SiolNET. Novice Slovenija
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger
MATERINSKI DAN

Slovensko mesto, kjer lahko matere na številnih lokacijah neobremenjeno dojijo otroke

0,11

termometer

dojenje | V Novem mestu je mamicam na voljo več kotičkov za dojenje.  | Foto: Thinkstock
V Novem mestu je mamicam na voljo več kotičkov za dojenje. Foto: Thinkstock

Po mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, bodo ženske danes že drugič v tem mesecu v ospredju pozornosti, predvsem tiste z otroki. V Sloveniji namreč dan mater obeležujemo 25. marca. V naši državi je bilo leta 2021 približno 700 tisoč mater. Stopnja delovne aktivnosti med tistimi s tremi otroki ali več je znašala 80,6 odstotka, kar je bilo največ v EU. Mestna občina Novo mesto je ob letošnjem materinskem dnevu uradno postala prejemnica naziva Dojenju prijazno mesto. 

Ob tokratnem materinskem dnevu sta še posebej veseli porodnišnici Postojna in Ptuj. V tem tednu sta namreč prejeli težko pričakovana kardiotokografa, ki merita plodov srčni utrip med porodom in spremljata materino srčno frekvenco in krvni tlak. Nakup je omogočila donacija Nove ljubljanske banke v višini dobrih 25 tisoč evrov, so zapisali v društvu Slojenčki, ki sredstva za vse slovenske porodnišnice zbira od leta 2016.

Novo mesto: Dojenju prijazno mesto 

Mestna občina Novo mesto je ob letošnjem materinskem dnevu uradno postala prejemnica naziva Dojenju prijazno mesto. V sodelovanju s partnerji projekta je izpolnila vseh deset korakov mednarodne pobude, s katero si nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pod okriljem Unicefa Slovenija prizadeva za bolj pogosto in sprejeto dojenje v lokalnem okolju. V Novem mestu lahko matere zdaj na številnih lokacijah neobremenjeno dojijo otroke.

Prek sodelovanja z različnimi deležniki, ki so se pozitivno odzvali in aktivno prispevali, je sedaj doječim mamicam na voljo več kotičkov za dojenje, javni zavodi, poslovni subjekti in gostinski lokali so svoje poslovalnice opremili z nalepkami "Dojenju prijazno mesto – Doječe mamice dobrodošle." Tudi ob mestnih sprehajališčih klopi označujejo mesta, prijazna doječim materam. 

25. marec je bil sprva Kristusov praznik

Katoliška cerkev na Slovenskem bo danes sklenila teden družine. Škof Anton Jamnik čestita vsem materam in očetom za pogum, da so bili odprti za življenje in so sprejeli otroka. Vsaki družini želi, da bi bil v njej vedno prostor za pogovor in odpuščanje, da bi bila po zgledu svete družine kraj upanja, veselja in miru. 

Po ugotovitvah raziskovalcev je bil 25. marec sprva Kristusov praznik, na katerega so se spominjali tako Kristusovega spočetja kot križanja. V začetku 8. stoletja pa se je pridružilo in kmalu prevladalo obeleževanje spomina na angelovo oznanjenje Mariji, da bo rodila Božjega sina.

Na ta dan se je začelo novo leto, saj je bilo povezano z začetkom pomladi, praznik so poimenovali Pomladanska Marija. Cerkev je s tem praznikom prekrila predkrščansko obredje, s katerim so v stari Grčiji častili boginjo Kibelo, medtem ko je bila v starem Rimu znana kot magna mater, v prevodu velika mati. Ko so Rimljani zavladali v Sredozemlju, so romanizirane oblike Kibelinega kulta razširili po vsem cesarstvu.

Obeleževanje materinskega dne se je v Evropo preneslo iz ZDA, kjer je v navadi od leta 1910. Evropske navade, povezane z materinskim dnem, denimo obisk staršev in obdaritev matere, imajo po ugotovitvah raziskovalcev korenine v Angliji.

Pisanje zgodbe Trendi 10 najbolj ganljivih zgodb naših bralcev Natečaj Izjemne ženske Trendi Sodelujte v nagradnem natečaju Izjemne ženske Natečaj Izjemne ženske Trendi Pravila in pogoji sodelovanja v natečaju Izjemne ženske
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin