Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2024,
19.52

Osveženo pred

2 uri, 25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,16
nevihta ARSO vremenska napoved vreme

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 19.52

2 uri, 25 minut

Slovensko Istro dosegel nevihtni pas, pomikal se bo proti notranjosti države #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,16

Nenavadno visoke poletne temperature so se poslovile. Danes nad našimi kraji nastajajo nevihte. Medtem ko prvi nevihtni pas že slabi in bo v naslednjih urah izzvenel, se iznad morja in Italije približuje nov, močnejši nevihtni pas. Nevihte lahko prerastejo v neurja, predvsem zaradi močnih sunkov vetra in lokalno večjih količin padavin. V veljavi je tudi oranžno opozorilo agencije za okolje. Na zgornji animaciji si lahko ogledate, kako naj bi se nevihte pomikale glede na najnovejše izračune meteorološkega modela. Od temperatur nad 30 stopinjami se z današnjim dnem za letos najverjetneje poslavljamo.

hidrološka napoved | Foto: Arso Foto: Arso

Hidrologi agencije za okolje z rumenim hidrološkim opozorilom

Popoldne in zvečer bodo reke začele naraščati, najprej v zahodnem delu, v noči na petek in v petek pa tudi v osrednjem in južnem delu držav, pišejo hidrologi Arso. Posamezne reke na severozahodu in v osrednji Sloveniji lahko narastejo do velikih, večina rek pa bo narasla do srednjih pretokov. Vodnatost rek v Pomurju bo ostala mala.

Opozarjajo, da lahko danes popoldne in zvečer ob krajevnih nevihtah prehodno narastejo posamezne manjše reke ali hudourniški vodotoki, zastaja lahko tudi padavinska voda. Pojav bo verjetnejši v zahodni, osrednji in južni Sloveniji, predvsem pa na jugozahodu.

V soboto bo večina rek upadala in ohranjala srednjo vodnatost, Ljubljanica, Krka, Kolpa in njihovi pritoki ter Sava v spodnjem toku pa bodo še zmerno naraščali. Reke v Pomurju bodo ustaljene.

Prihod vremenske spremembe bodo spremljali močnejši sunki vetra. Na zgornji sliki so prikazane predvidene hitrosti najmočnejših sunkov vetra (v kilometrih na uro) med današnjo vremensko spremembo glede na enega izmed meteoroloških modelov.  | Foto: meteologix Prihod vremenske spremembe bodo spremljali močnejši sunki vetra. Na zgornji sliki so prikazane predvidene hitrosti najmočnejših sunkov vetra (v kilometrih na uro) med današnjo vremensko spremembo glede na enega izmed meteoroloških modelov. Foto: meteologix

Kje so vremenske nevšečnosti najverjetnejše?

Padavine se bodo zavlekle tudi v noč na petek. Nekaj padavin gre v noči na petek pričakovati tudi na severovzhodu Slovenije, vendar bodo nevihte do tistih koncev predvidoma že oslabele.

Lokalno lahko danes čez dan in popoldne nastanejo močnejše nevihtne celice z močnimi nalivi, nevihtnim pišem in točo. Največ možnosti za nastanek močnejših neviht bo v bližini morja.

V bližini morja bo največja verjetnost močnejših neviht.  | Foto: Meteoinfo V bližini morja bo največja verjetnost močnejših neviht. Foto: Meteoinfo

Tudi v Istri previdnost ne bo odveč

Posebej gre izpostaviti območje slovenske in hrvaške Istre ter Kvarner. Tam bodo nastajali večji nevihtni sistemi, ki so danes že povzročali nevšečnosti v prometu, predvsem zaradi poplavljanja vozišč.

Okoli 11.30 je bilo v Piranu povišano plimovanje morja, poroča uprava za zaščito in reševanje. Morje je tudi s pomočjo vetra prestopilo rob obalne črte in delno zalilo pomol in obalo pred hotelom na Stjenkovi ulici.

Pri vremenskem portalu IstraMet so objavili zanimiv posnetek vrtičenja oblakov.

Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

V petek bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo še posamezne plohe in kakšna nevihta. Nekoliko se bo ohladilo, najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 21 do 27 stopinj Celzija, so sporočili z agencije za okolje (Arso).

Popoldne in zvečer lahko predvsem v bližini morja nastanejo močnejše nevihte, ki jih bodo spremljali okrepljen veter in krajevni nalivi. Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja, opozarjajo na Arsu.

V soboto bo večina rek upadala in ohranjala srednjo vodnatost, Ljubljanica, Krka, Kolpa ter njihovi pritoki in Sava v spodnjem toku pa bodo še zmerno naraščali. Reke v Pomurju bodo ustaljene.

Na Arso dodajajo še, da je pravi dan za načrtovanje izletov v naravi sobota. Vreme bo takrat jasno in suho, medtem ko se bodo v nedeljo popoldne v zahodnih krajih začele pojavljati padavine, ki se bodo zvečer razširile proti vzhodu države.

pas neviht | Foto: meteologix / David Florjančič Foto: meteologix / David Florjančič

vreme, Meteoinfo Slovenija, 04092024
Novice Pred nami je izrazita sprememba vremena, možni so močnejši nalivi in sunki vetra #animacija
Ne spreglejte