Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 5. 2018,
13.13

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

zdravnik Igor Gregorič

Četrtek, 24. 5. 2018, 13.13

5 let, 11 mesecev

Slovenski zdravnik, ki dela v ZDA: Priznati moramo, da je to problem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Ob začetku konference slovenskih zdravnikov iz sveta in Slovenije, ki jo pripravlja Svetovni slovenski kongres, so številni opozorili na nujnost sprememb v slovenskem zdravstvenem sistemu, pri iskanju rešitev pa sta ključna komunikacija in iskanje širokega konsenza. To je tudi pot do tega, da mladi zdravniki ne bodo več odhajali v tujino.

Po besedah predsednika Svetovnega slovenskega kongresa Borisa Pleskoviča je cilj, da slovenski zdravniki ne bi več odhajali v tujino, ampak bi se kvečjemu vrnili v domovino. "Ampak to bo mogoče šele, ko bo politika uredila zdravstveni sistem, denimo po vzoru Avstrije ali Švice," je dejal.
Zdravstvo. Zdravnik. Oprema.
Novice "Privatizirajmo bolnišnice, lekarne in zavarovalnice ter ukinimo ZZZS"

Mednarodno priznani slovenski srčni kirurg, ki deluje tako v ZDA kot v Sloveniji, Igor Gregorič pa je ob robu konference medijem dejal, da bi se v zdravstvu lahko veliko rešilo z več komunikacije in z dobro voljo. "Ne govorim, da je zdravstvo v Sloveniji v celoti slabo. Ampak nekatere stvari bi se lahko izboljšale z malo več komunikacije," je povedal. Poudaril je, da je to politično vprašanje, zato tudi zahteva več političnega dialoga.

Novice Kirurg Igor Gregorič o nadzoru v UKC Ljubljana: Deli dokumentacije so celo ponarejeni

V zadnjih letih je iz Slovenije odšlo v tujino več deset zdravnikov. Čeprav ne gre za množično odhajanje, bi bilo po njegovem mnenju treba sprejeti ukrepe, da bi zdravnike obdržali doma. "Jaz poskušam nekatere zdravnike pripeljati nazaj iz tujine. Ampak problem je tudi, kako zdravnike v prvi vrsti obdržati doma," je dejal in dodal, da bi bilo v prvi vrsti treba vzpostaviti boljše pogoje dela.

Igor Gregorič
Novice Kirurg Igor Gregorič: Trenutna zdravstvena reforma vodi v nazadovanje, ne v napredek

A kot je opozoril, je treba najprej priznati, da je to problem, nato pa ga začeti reševati. "Povečan dialog je najboljša rešitev za izboljšanje zdravstvenega sistema," je prepričan. 

Ne spreglejte