Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2023,
20.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

2

Natisni članek

pes vodnik Slovenija pomoč reševanje potres Turčija

Torek, 14. 2. 2023, 20.20

1 leto, 2 meseca

Slovenski reševalci po intervenciji v Turčiji: Tega ne moreš pričakovati niti v sanjah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

2

Turčija potres | Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je obljubil, da si bodo na ministrstvu in URSZR prizadevali, da vodniki reševalnih psov dobijo vadbeni poligon. "Dajem besedo, da bomo z vodstvom uprave in ministrstvom storili vse, da takšen poligon zgradimo tukaj v Sloveniji," je zatrdil Medved. | Foto Reuters

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved je obljubil, da si bodo na ministrstvu in URSZR prizadevali, da vodniki reševalnih psov dobijo vadbeni poligon. "Dajem besedo, da bomo z vodstvom uprave in ministrstvom storili vse, da takšen poligon zgradimo tukaj v Sloveniji," je zatrdil Medved.

Foto: Reuters

Člani ekipe začasnega sestava civilne zaščite Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), ki so prejšnji teden pomagali pri reševanju in odpravljanju posledic po hudem potresu v Turčiji, so na današnji novinarski konferenci poudarili, da je takšen dogodek psihično obremenjujoča, a pomembna izkušnja za nadaljnje urjenje reševalcev.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja URSZR Leon Behin je pojasnil, da je enota na kraj prišla v torek, 7. februarja, v manj kot v 24 urah, in bila tudi ena izmed prvih enot, ki so začele operativno delo na terenu.

Tri dni so delali zelo intenzivno, potem pa so se zaradi poškodovanih psov in zaostrenih varnostnih razmer odločili, da z drugimi ekipami zapustijo Turčijo. Vsa ekipa se je domov vrnila zdrava, je razložil.

Ob tem je poudaril še, da ekipo v glavnem sestavljajo prostovoljci. "Vodniki reševalnih psov so prostovoljci, ki s psi trenirajo več 10 let, da lahko izvedejo takšne operacije. Njihov odziv nam lahko pove, kakšna je njihova predanost," je dejal.

Novice Po 205 urah izpod ruševin v Turčiji rešili žensko #video

Neprecenljive izkušnje za nadaljnje treninge 

Član ekipe Roman Starman pa je povedal, da je bila ta intervencija nekaj, česar človek ne more pričakovati niti v sanjah. "Žal moram povedati, a na nesreči drugih se učimo," je dejal in pojasnil, da so dobili neprecenljive izkušnje v zvezi s tem, kako prilagoditi nadaljnje treninge. "Ko se enkrat izpostaviš takemu terenu in nevarnostim, vidiš, koliko je bil trening vreden," je dodal.

"Ko smo se pripeljali tja, smo bili šokirani, ker smo videli, da mesta pravzaprav ni več," pa je dejal še eden od članov ekipe Robert Anžič. Ob tem je povedal, da na tako obsežnem območju reševalci naletijo na veliko mrtvih oseb, v ruševinah so lahko tudi ljudje, ki bi jim radi pomagali, a jim ne morejo, ker so pregloboko. "Trudiš se na vso moč, a vseh ne moreš rešiti. To je velik pritisk na nas reševalce," je dejal.

Novice Ganljiv posnetek turških medicinskih sester, ki so poskušale zaščititi novorojenčke #video

Ob dogodku so zaradi travmatičnih prizorov, ki so jim bili priča, za sodelujoče izvedli tudi skupinski psihološki pogovor. "Na Upravi RS za zaščito in reševanje obstaja zelo jasen program psihološke pomoči vsem reševalcem v vseh primerih, kjer se srečujejo s takšnimi razmerami," pa je še dodal Behin.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved pa je poudaril, da so izkušnje reševalcev izjemno dragocene pri nadaljnji krepitvi sistema zaščite in reševanja. 

 
Marjan Pipenbaher
Novice Mostova, ki ju je v Turčiji projektiral Pipenbaher, sta v potresu ostala nepoškodovana
Reševalni pes Proteo
Novice Med iskanjem preživelih v Turčiji življenje izgubil reševalni pes Proteo #video
Klemen Prepelič
Novice Klemen Prepelič daroval denar za prizadete v potresu, nato pa doživel šok
Turčija potres
Novice Turčija: Po potresu beguncem iz Sirije ne bomo dovolili vstopa

Ne spreglejte