Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
17.58

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

12

Natisni članek

morje Hrvaška arbitraža ribiči

Petek, 26. 1. 2018, 17.58

6 let, 2 meseca

Policisti poslali prve plačilne naloge hrvaškim ribičem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

12

Ribiči

Slovenska policija je odposlala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem za kršitve na morju, v začetku prihodnjega tedna pa bo na podoben način nadaljevala izvrševanje zakonodaje v primeru kršitev, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje, je policija zapisala na spletni strani.

Policija te postopke vodi v skladu z določili zakona o prekrških. V izpostavljenih primerih gre za prekrške z mednarodnim elementom, saj so kršitelji tuji državljani. V teh primerih za prekrškovni postopek veljajo posebne procesne določbe zakona, ki jih je policija v okviru procesnega in materialnega vodenja postopkov o prekrških dolžna spoštovati, so navedli.

Hrvaški ribiči | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Glede na to, da plačilni nalogi hrvaškim ribičem, ki so nezakonito prečkali mejo na morju, iz objektivnih razlogov niso bili izdani na kraju samem, je bilo treba ugotoviti vse okoliščine prekrška, zbrati dokaze ter plačilne naloge po zakonu o prekrških z ustreznim prevodom pripraviti za posredovanje v tujino. Plačilni nalogi bodo poslani kršiteljem, torej fizičnim osebam, ne hrvaškim institucijam. Vsak postopek o prekršku je namreč individualen, so zapisali.

Kršitelju, ki po pravnomočno končanem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, se lahko tudi zavrne vstop v Slovenijo, so še opomnili na policiji.

Hrvaški minister: Kazni so nične

Potem ko je arbitražno sodišče junija letos določilo novo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je Slovenija konec decembra lani začela odločitev uveljavljati na morju.

Hrvaški minister za pravosodje Davor Bošnjaković je v začetku januarja izjavil, da bo Hrvaška morebitne slovenske kazni za hrvaške ribiče v Piranskem zalivu obravnavala kot pravno nične. Kot je vztrajal, država ne more izrekati kazni na ozemlju, ki ji ne pripada.

Ker Hrvaška sodbo arbitražnega sodišča zavrača in je ne namerava izvajati, je Slovenija implementacijo sodbe začela le na morju. Na kopnem je namreč za uveljavitev sodbe potreben dogovor obeh držav.

Slovenski organi so takrat napovedali, da bodo popisali in kaznovali vse, ki bodo brez dovoljenja prečkali razdelitveno mejo v Piranskem zalivu.

Ne spreglejte