SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski izdelek v tujini cenejši kot pri nas

3

termometer

V analizi primerjav cen Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ugotavlja, da so izdelki v tujini pogosto cenejši kot v Sloveniji, četudi so slovenskega izvora.

V ZPS so se lotili primerjave cen šestih izdelkov v šestih državah (Slovenija, Italija, Avstrija, Nemčija, Madžarska in Hrvaška). Cene so preverjali prek spletnih iskalnikov, kjer so dostopni podatki o najnižjih cenah v posamezni državi. V primerjavo so vključili šest izdelkov, ki se ne razlikujejo le po namenu uporabe, temveč tudi po velikosti in teži – televizor, otroški avtosedež, merilnik krvnega tlaka, elektronska tablica, robotski sesalnik in pralni stroj.

Kar trije od primerjanih izdelkov so v Sloveniji najdražji, med njimi tudi izdelek slovenskega podjetja Gorenje. Za pralni stroj Gorenje W7643L bi najmanj odšteli v Nemčiji, in sicer 368 evrov, medtem ko je v Sloveniji najnižja cena 536 evrov.

"Razlika je celo tako velika, da bi se ga splačalo pripeljati iz Nemčije, in to kljub visokim transportnim stroškom," ki znašajo 149 evrov, so zapisali pri ZPS.

Dostava v tujino ni mogoča Kljub direktivi o enotnem evropskem trgu v ZPS ugotavljajo, da razen Nemčije le redke spletne trgovine izdelke pošiljajo v tujino. Tako izdelka niti ni vedno mogoče dobiti po ugodnejši ceni.

Opozarjajo pa še, da ob nakupu izdelkov v tujini ni mogoče vedno uveljavljati garancijskega popravila v domači državi, zato se je treba o tem predhodno pozanimati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin