Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2019,
13.46

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

9

Natisni članek

Slovenska vojska meja

Ponedeljek, 23. 9. 2019, 13.46

4 leta, 6 mesecev

Slovenska vojska na mejo pošilja dodatne vojake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

9

Slovenska vojska | Foto STA

Foto: STA

Slovenska vojska je danes znova povečala podporo policiji pri varovanju državne meje. Od danes bo tako dnevno pri preprečevanju nezakonitih migracij sodelovala v zmogljivosti dveh pehotnih čet, je na svoji spletni strani zapisala Slovenska vojska (SV).

Slovenska vojska
Novice Slovenska vojska prekinila urjenje v Iraku

Za koliko so število vojakov na meji povečali tokrat, v Slovenski vojski ne razkrivajo, je pa vojska policijo letos že večkrat dodatno podprla pri varovanju državne meje. Število vojakov na meji je letos maja in julija povečala za skupno 70 vojakov, avgusta pa je policijo podprla tudi s helikopterjem Bell 206 za opazovanje obmejnega območja.

Njeni pripadniki uporabljajo večino sredstev, ki jih ima Slovenska vojska v svoji uporabi, od opreme za opazovanje do oklepnih vozil.

Poklukar pred zimo pričakuje nekoliko povečano število nezakonitih migracij

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar v mesecih pred zimo pričakuje nekoliko povečano število nezakonitih prehodov meje, a ne v obsegu iz let 2015 in 2016. Kot je ponovil v odgovoru na poslansko vprašanje Branka Grimsa (SDS), pa policija slovensko-hrvaško mejo varuje učinkovito.

Notranji minister je na seji DZ med drugim pojasnil, da so ilegalni prehodi državne meje najpogostejši na območjih policijskih uprav Nove mesto, Ljubljana in Koper, v zadnjem obdobju pa jih je precej tudi na območju Policijske uprave Maribor. Do nedelje so skupaj našteli 11.291 ilegalnih prehodov državne meje, je povedal.

Pogosteje državno mejo prestopajo državljani Afganistana, Pakistana, Alžirije in Maroka, večino pa so jih v postopkih vrnili v sosednjo Hrvaško. Kot je opomnil, pa v zadnjem času na slovensko-hrvaški meji poteka intenzivno tihotapljenje migrantov. Doslej so prijeli že 324 tihotapcev, od tega 290 tujcev in 40 slovenskih državljanov.

meja
Novice Slovenska vojska za varovanje južne meje dodatno angažirala 35 pripadnikov

Od začetka podpore varovanja državne meje do 10. septembra letos je Slovenska vojska pripadnice in pripadnike napotila 83.277-krat in sodelovala v več kot 54 tisoč patruljah. Od septembra je vojska tudi nastanjena na obmejnih območjih, kar prinaša optimizacijo napotitev na mejo.

Pripadniki vojske sicer že od leta 2015 sodelujejo pri postavljanju in vzdrževanju začasnih tehničnih ovir, še vedno tudi z vojaki in brezpilotnimi letali podpirajo opazovanje državne meje ter opazujejo, spremljajo, poročajo in varujejo policiste med opravljanjem postopkov.

Ne spreglejte