Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2017,
11.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

Natisni članek

Evropsko sodišče za človekove pravice sodišče človekove pravice

Torek, 9. 5. 2017, 11.14

6 let, 6 mesecev

Slovenska sodišča spet kršila človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

1

sodišče | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes objavilo novo razsodbo proti slovenskemu pravosodju. Marinu Poropatu bo morala Slovenija zaradi kršitve pravice do poštenega sojenja plačati pet tisoč evrov odškodnine in 1.500 evrov za povračilo stroškov, so danes sporočili iz Strasbourga.

Marino Poropat je bil v Sloveniji leta 2009 obsojen na tri mesece pogojne zaporne kazni po kazenski ovadbi soseda, s katerim sta bila v dolgoletnem sporu, ker mu je pred njegovo hišo domnevno grozil s smrtjo. Sodišče je Poropata obsodilo na podlagi pričanja tožnika R. H. in njegovega prijatelja, ki je pričal o tem, kaj mu je o incidentu povedal tožnik.

Poropat je vseskozi zanikal, da bi se incident sploh zgodil, hkrati pa je opozarjal tudi na to, da sodišče ne bi smelo verjeti ne tožniku ne priči, ker sta prijatelja in je prvi vplival na pričanje drugega.

Sodišče zavrnilo pričanje prijatelja

Poropat je tudi sam predlagal izvedbo nekaterih dokazov oziroma predlagal zaslišanje prijatelja tožnika na sodišču, a ga je sodišče zavrnilo, ker naj bi bila dejstva ugotovljena v zadostni meri, poleg tega pa ta priča tako ali tako naj ne bi mogla neposredno pričati o spornem dogodku. To sodno argumentacijo so podprle vse nadaljnje instance slovenskega pravosodja.

Poropat je neuspešno opozarjal tudi na dejstvo, da o incidentu ni nobenega videoposnetka, čeprav naj bi imel tožnik okoli svoje hiše, kjer naj bi se incident zgodil, postavljene številne kamere.

Poropatu kršene človekove pravice

Evropsko sodišče za človekove pravice je zdaj ugotovilo, da je bila Poropatu kršena pravica do poštenega sojenja in pravica do zaslišanja priče po šestem členu Evropske konvencije o človekovih pravicah. Slovenija mu bo zato morala plačati pet tisoč evrov odškodnine za nematerialno škodo in 1.500 evrov za povračilo stroškov, je sklenilo sodišče v Strasbourgu.

Ne spreglejte