Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 9. 2014,
15.15

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tovorna ladja Novo mesto migranti

Torek, 2. 9. 2014, 15.15

10 mesecev, 1 teden

Slovenska ladja v Sredozemlju rešila več kot 200 migrantov (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Tovorna ladja Novo mesto slovenskega podjetja Splošna plovba iz Portoroža je v ponedeljek popoldne v Sredozemskem morju blizu Malte rešila 237 beguncev.

Ladja z rešenimi begunci je trenutno na poti proti italijanskemu pristanišču Catania, je povedal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj.

"Begunce je sicer našel čoln malteškega reševalnega koordinacijskega centra. Naša ladja je plula v bližini in dobila klic, naj pride na pomoč. Nato smo vkrcali begunce in trenutno jih peljemo do italijanskega pristanišča Catania," je povedal Bandelj.

Čoln je bil v okvari Po njegovih besedah naj bi ladja Novo mesto v Catanio prispela še danes popoldne, tam pa bo begunce predala italijanskim oblastem.

Čoln z begunci je bil po oceni Bandlja v okvari, po vsej verjetnosti zaradi preobremenjenosti, ker je bilo na krovu preveč ljudi. "Na srečo je bilo morje mirno in lahko si samo predstavljamo, kaj bi se zgodilo, če bi se vremenske razmere poslabšale. Po moji oceni bi se čoln prevrnil in zgodila bi se tragedija," je še povedal Bandelj.

Begunci so v dobrem zdravstvenem stanju Med rešenimi begunci jih je bila večina iz Sirije, Libije, Egipta in Somalije, preostali pa iz drugih afriških držav. Na ladji je bilo tudi devet otrok. Po navedbah kapitana ladje Novo mesto so begunci v dobrem zdravstvenem stanju, le na začetku so bili nekateri v šoku.

Ladja Novo mesto je sicer plula iz Egipta proti Španiji.

Ne spreglejte