SiolNET. Novice Slovenija
1,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sloveniji uspelo: 20. maj odslej svetovni dan čebel

1,95

termometer

Čebele
Foto: zajem zaslona

Združeni narodi so na slovensko pobudo 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. S tem se končuje več kot triletni trud, ki pa je po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenije in glavnega pobudnika Boštjana Noča le prva etapa.

Na 20. maj bodo strokovnjaki, čebelarji in drugi, ki se zavedajo pomena čebel in opraševalcev, opozarjali na pomembnost ohranjanja čebel ter pomen čebel za vse človeštvo ter pozivali h konkretnim aktivnostim za njihovo ohranjanje.

Podatki Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) kažejo, da imajo čebele in drugi opraševalci neprecenljivo vrednost pri zagotavljanju svetovne varnosti preskrbe s hrano. Od opraševanja je namreč odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu oziroma vsaka tretja žlica hrane.

Dan čebel na rojstni dan pionirja čebelarstva

Vse se je pred več kot tremi leti začelo kot zamisel predsednika čebelarske zveze Noča, ki se je sprva zdela smela, a skoraj nemogoča. Slovenija si je od leta 2014 tudi uradno prizadevala za razglasitev svetovnega dne čebel. 20. maj je rojstni dan Antona Janše, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva in enega od največjih strokovnjakov za to področje v svojem času. Bil je prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu, ki ga je cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja na novi šoli za čebelarstvo na Dunaju.

Slovesni sprejem za diplomate

Razglasitev svetovnega dneva čebel bo slovenska delegacija na čelu s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom zaznamovala v New Yorku s slovesnim sprejemom v stavbi Združenih narodov za diplomate držav članic ZN, medije in Slovence v ZDA. Na svetovni dan čebel pa opozarja tudi z razstavo interaktivnega paviljona Čebelji svet, ki je v stavbi ZN na ogled do petka.

Nazdravili z medeno penino
Na Čebelarski zvezi Slovenije so novici nazdravili z medeno penino, je povedal podpredsednik zveze Marko Alauf. Danes sicer ne bo velikega praznovanja, saj so aktivnosti že usmerjene naprej na pripravo obeleževanja prvega svetovnega dne čebel 20. maja. Prihodnji teden pa čebelarje sprejme tudi predsednik republike Borut Pahor.
Priložnost za turizem
Razglasitve svetovnega dneva čebel so se posebej razveselili v žirovniški občini, kjer to vidijo kot priložnost za razvoj turizma. Na Breznici, kjer se je rodil Anton Janša, so obnovili njegov čebelnjak, prihodnje leto bodo zgradili še čebeljega park. Tudi prvi svetovni dan čebel bodo praznovali na Breznici. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 172
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin