SiolNET. Novice Slovenija
0,98

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Sloveniji pripadlo še nekdanje jugoslovansko veleposlaništvo v Gvajani

0,98

termometer

nepremičnine Jugoslavija
Foto: Google

Sloveniji je v okviru nasledstva po nekdanji skupni državi pripadlo poslopje nekdanjega veleposlaništva v Georgetownu v južnoameriški Gvajani. V skladu z dogovorom, sprejetem na sestanku v Beogradu, bo Sloveniji poleg te nepremičnine pripadlo tudi nekaj umetniških del iz nekdanjih diplomatsko-konzularnih predstavništev SFRJ.

V Beogradu je v torek in sredo potekalo nadaljevanje 19. sestanka pooblaščenih predstavnikov za razdelitev diplomatsko-konzularnih predstavništev po prilogi B sporazuma o vprašanjih nasledstva po nekdanji SFRJ, ki se ga je iz Slovenije udeležil generalni sekretar na zunanjem ministrstvu Damjan Bergant.

Kot so danes sporočili z MZZ, so pooblaščeni predstavniki držav naslednic ob zaključku sestanka podpisali resolucijo, ki predstavlja nadaljnji korak pri reševanju kompleksnega vprašanja delitve nepremičnin nekdanje skupne države v svetu. Glede na ostanke kvot, ki posamezni naslednici pripadajo po sporazumu v posameznih regijah, se je naslednicam po letu 2012 ponovno uspelo dogovoriti o medsebojni razdelitvi več nepremičnin.

Sloveniji tudi nekaj umetniških del iz nepremičnin SFRJ

Slovenji je tako pripadla dodatna nepremičnina v obliki nekdanjega veleposlaništva SFRJ v Georgetownu v Gvajani, pripadlo pa ji bo tudi nekaj umetniških del iz nekdanjih nepremičnin SFRJ.

nepremičnine Jugoslavija Novice Monopoli z nepremičninami Jugoslavije - kaj smo dobili? #foto

Na ministrstvu za zunanje zadeve ob tem ocenjujejo, da je bil sestanek konstruktiven in uspešen ter da je državam naslednicam uspelo doseči napredek k dokončni implementaciji priloge B sporazuma o vprašanjih nasledstva.

Slovenija je doslej v okviru nasledstva prejela in prevzela več diplomatsko-konzularnih predstavništev nekdanje SFRJ, med drugim v Washingtonu, Celovcu, Milanu, Rimu, Brasilii, Sao Paulu, Rabatu, Bamaku in Dar es Salaamu. Prevzela je tudi vrsto umetniških del slovenskih avtorjev, ki so bila na predstavništvih nekdanje Jugoslavije v tujini. Prav tako je prejela delež od skupne prodaje nepremičnin nekdanje SFRJ, med drugim v New Yorku in Tokiu.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • zemljamogsna / 04.07.2019. ob 13:50 +6 0

  Gvajana. Nova offshore baza za privatiziranje denarja slovenskih davkoplačevalcev. Moja napoved, ker tam ni NIČ.

  +6 0
 • pavel / 04.07.2019. ob 13:21 +4 0

  a ne bi raje kaj bližjega vzel

  +4 0
 • 133225bis / 04.07.2019. ob 14:51 +5 - 2

  Pošljimo tja Janšo za veleposlanika, vsem nam bo lažje...

  +5 - 2
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin