Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2023,
16.30

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

19

Natisni članek

zdravstvo Rain Laane Danijel Bešič Loredan

Sreda, 4. 1. 2023, 16.30

1 leto, 3 mesece

Sloveniji bosta pri zdravstveni reformi pomagali Estonija in Finska #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

19

Sloveniji bosta pri zdravstveni reformi, ki naj bi zaživela leta 2024, pomagali Estonija in Finska, je po srečanju s predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje pojasnil zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. V reformo bi lahko po njegovih besedah vključili večji del potrebnih rešitev, med katerimi je izpostavil digitalizacijo.

Na ministrstvu za zdravje so danes organizirali srečanje s predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje, na katerem so se seznanili z zakonodajnimi in sistemskimi rešitvami ter primeri dobre prakse delovanja estonskega zdravstvenega varstva v povezavi z zdravstvenim zavarovanjem in njegovim upravljanjem.

Kot je po novinarski konferenci povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, so jim estonski kolegi predstavili, kako vzpostaviti moderno zdravstveno zavarovalnico, ki deluje povsem digitalno, kjer je vse transparentno.

"Dogovorjeno je, da nam bodo pomagali pri naši reformi, sodelovali bomo tako z Estonci kot Finci," je poudaril. Če bomo sprejeli ponujeno roko, sodelovali in se pogovarjali, bo dobršen del potrebnih sprememb po njegovih besedah mogoče vključiti že v napovedano zdravstveno reformo, je dodal.

Novinarska konferenca iniciative Glas ljudstva
Novice "Ta nagrada je zame sistemsko podkupovanje"

Minister: Celotnega estonskega zdravstvenega sistema ne bomo kopirali

Celotnega estonskega zdravstvenega sistema ne bomo kopirali, je napovedal minister, saj je prepričan, da smo na strokovni ravni zdravstva v Sloveniji nekaj korakov pred Estonci, prav tako na področju mreže zdravstvene oskrbe.

V Estoniji so družinski zdravniki po besedah ministra namreč dolga leta delali v zasebnih ordinacijah, zdaj pa po posameznih regijah ustanavljajo zdravstvene domove, saj so ugotovili, da je na ta način lažje organizirati delo.

Med prednostmi estonskega zdravstva je Bešič Loredan navedel tudi organiziranost estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki v celoti nadzira ne le plačevanje in opravljanje, pač pa tudi kakovost zdravstvenih storitev, ob tem pa so podatki o toku finančnih sredstev javni in transparentni.

Danijel Bešič Loredan
Novice V Fidesu ogorčeni nad trditvami Bešiča Loredana

Slovenija za zdravstvo namenja večji delež BDP kot Estonija

Tudi predsednik upravnega odbora estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje Rain Laane je med prednostmi estonskega zdravstvenega sistema navedel digitalizacijo, ki pomaga pri organizaciji zdravstvenih storitev.

Moderniziran sistem spremlja delo zdravnikov. Zanje priporočajo do 12 ur dela dnevno, sistem pa beleži, koliko zdravnik dela v javnem in zasebnem sektorju in za koliko je presegel omejitev.

Med prednostmi slovenskega zdravstvenega sistema pa je Laane izpostavil, da Slovenija za zdravstvo namenja večji delež bruto domačega proizvoda (BDP) kot Estonija.

Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva na Dunaj letela s falconom #video

Bešič Loredan: Slovenija bo glede testiranja potnikov s Kitajske sledila EU

Daniel Bešič Loredan | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes dejal, da bo Slovenija pri morebitnem testiranju potnikov s Kitajske sledila odzivu večine evropskih držav, in poudaril pomen solidarnosti znotraj EU. Nekatere države so namreč že uvedle obvezno testiranje za potnike s Kitajske, danes pa članice EU znova razpravljajo o usklajenem odzivu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Mario Fafangel "so priporočila že poslali, tukaj bomo solidarni z Evropo in tako, kot se bo odzvala večina evropskih držav, tako se bomo tudi mi", je Bešič Loredan dejal po današnjem srečanju ministrstva za zdravje s predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje.

"V epidemijo smo šli skupaj z Evropo in skupaj moramo tudi vztrajati, ker se je jasno pokazalo, da samo s solidarnostjo pridemo skozi najtežje krize. Vsako soliranje katerekoli države pomeni nekaj, kar ni v redu na srednji in dolgi rok," je dodal minister.

Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan o tem, kdo in zakaj ustvarja izredne razmere v zdravstvu
Joc Pečečnik, Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva odgovarja Pečečniku
 
Ne spreglejte